BIST 9.727
DOLAR 32,51
EURO 34,77
ALTIN 2.424,73
HABER /  GÜNCEL

Şans oyunlarına düzenleme

Şans oyunlarında dağıtılan ikramiye tutarları ve kamuya aktarılan paylar yeniden düzenleniyor.

Abone ol

Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon Ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, bu hafta TBMM Genel Kurulu gündemine geliyor.

Tasarıyla, üç ayrı kurum ve kuruluş tarafından tertip edilen şans oyunları hasılatı üzerinden alınan vergiler ile çeşitli kurum ve kuruluşlara yapılan kaynak aktarımlarındaki dağınıklık ve karmaşıklığa son verilmesi amaçlanıyor.

Şans oyunları ve kamuya aktarılacak kaynaklarla ilgili düzenlemelerin tek çatı altında toplanmasıyla, çeşitli kanunların içinde yer alan şans oyunları ve kamuya aktarılacak kaynaklarla ilgili düzenlemeler de yürürlükten kaldırılacak. Diğer kanun ve kanun hükmünde kararnameler ile bunlara dayanılarak çıkarılan mevzuatın bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanamayacak.

Şans oyunlarında ödenecek ikramiyeler, oyun planlarıyla belirlenecek. Her bir kurum ve kuruluşun tertip ettiği tüm şans oyunları için bir takvim yılı içinde ödeyeceği ikramiyelerin toplamı, aynı dönemdeki hasılatının yüzde 40'ından az, yüzde 59'undan fazla olamayacak. İlgili kurum ve kuruluşlar, yıllık ikramiye ortalamaları bu sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla, tertip ettikleri her bir şans oyunu için farklı ikramiye oranları belirleyebilecek.

Hasılatı önceden öngörülen oyunların oyun planlarında ödenecek ikramiyeler tutar olarak, hasılatı önceden belli olmayan oyunların planlarında ise ödenecek ikramiyeler, oran olarak belirlenecek.

İlgili kurum ve kuruluşların bir takvim yılı içindeki her türlü yatırım ve işletme giderlerinin toplamı, aynı dönemde elde ettikleri hasılat ve diğer gelirler toplamının yüzde 20'sini geçemeyecek.

Şans oyunlarının lisans veya işletim hakkının devri halinde, lisans veya işletim hakkı sahibi kuruluşa ödenecek paylar ile at yarışları hasılatından Türkiye Jokey Kulübüne aktarılan müessese payı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
emrine açılan özel hesaba aktarılan tutarlar ve Spor Toto Teşkilat Müdürlüğünce oynatılan şans oyunları hasılatından Futbol Federasyonuna, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve spor kulüplerine aktarılan tutarlar, bu orana dahil olacak.