BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.434,75
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'Sandıktan Çıktım, İstediğim Gibi Soyarım' Bütçesi!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 2015 Bütçesi üzerine TBMM'de yaptığı konuşmada Soma ve Ermenek faciasının siyasi sorumlularından Bakan Taner Yıldız'ın enerji politikasını eleştirdi.

Abone ol

Soma'da yıl sonundan itibaren yeni bir işsizliğin ve borcun kapıya dayanabileceğini vurgulayan Sakine Öz, "Ege Linyit İşletmesi'nin taşeron kömür torbalama işçilerinin birikmiş alacaklarına, işten ayrılırken almaları gereken tazminata ve bordrolarındaki 10-15 gün gözüken çalışmalarına seyirci kaldıklarını iddia ettiği Bakanlar Taner Yıldız ve Faruk Çelik'i acil göreve çağırdı.

CHP Milletvekili Sakine Öz'ün bütçe konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Taner Yıldız, Felaket Tellallığına Devam Ediyor"

Biz, bugün, emek tarihimizin en derin siyasi cinayetlerinden Soma ve Ermenek maden faciasının asıl siyasi sorumlularından biri olan, asıl görevi enerjiyi güvenli ve verimli yönetmek olan fakat son zamanlarda Soma ve Ermenek facialarında gördüğümüz üzere felaket tellallığı yapan veya değişik bir soğukkanlılıkla ölümlerin sayısını açıklayan Bakan Taner Yıldız'ın yetkisindeki bir başka kurumunun bütçesini görüşmekteyiz. Oysa bizim için Soma'da kaybettiğimiz 301 madencimizden geride kalan emanetlerimizin, işsiz kalan yaklaşık 3 bin maden işçimizin ve Soma'da binbir sıkıntılar içindeki esnafımızın bütçesi önceliğimiz olmalıydı.

"Torbalama İşçisi Hakkını İstiyor, Bakanlar Seyrediyor"

Soma Dereköy'de bulunan Dereköy torbalama tesisindeki farklı madenlerden çıkarılan kömürlerin paketleme ve nakliye işini yapan, emeklerinin karşılığını alamayan taşeron işçilerin bütçesini konuşuyor olmalıydık. Ek mesai için 5 lira alan, yemek paralarının ise hiç ödenmediğini belirten, Ekim ayı bordrolarında çalışma günleri oldukça az gözüken işçilerimizin bütçesini görüşüyor olmalıydık.

Bu Bütçe, "Sandıktan Çıktık, İstediğimiz Gibi Soyarız" Bütçesidir

Soma'da çalıştıkları süreler içinde de ek çalışma süreleri, sigorta ve özlük haklarına yansıtılmayan işçilerin bütçesi bizim bütçemiz olmalıydı, bizim önceliğimiz olmalıydı. Aşırı iş yoğunluğunda ise, aynı taşeron firmanın işçilerinin önce izinlerini iptal ettiği, bu da yetmediği takdirde yevmiyeyle dışarıdan işçi getirdiği, hakları çiğnenen işçilerin bütçesi bizim önceliğimiz olmalıydı. Bizim önceliğimiz "Sandıktan çıktık, sizi soyabiliriz." olmamalıydı.

"Jeotermal Kaynak Ruhsatları Gelişigüzel Dağıtılıyor"

Manisa, darmadağınık ve sayısı belirsiz verilen jeotermal kaynak ruhsatlarından rahatsız ve huzursuzdur. Bölgemin bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Verdiğimiz önergelerde açıkça, ada, parsel, ruhsat içeriklerini talep etmemize ragmen, Bakanlıklar ve Manisa Valiliği jeotermal ruhsat içeriklerini açıklamamıştır.

"Enerji Araştırmaları Düzensiz Yürütülüyor"

Üç tarafı denizlerle çevrili diye övündüğümüz ülkemizin, deniz altı kaynak araştırmalarında geri kalmasını, bölgemizde açık bir enerji savaşı sürerken MTA'nın deniz altı araştırmalarında yetersiz bırakılmasını, araştırma gemilerinin hâlâ istenen düzeye gelmeyişini kabul etmiyoruz.
Soma'da yaşadığımız gibi, bir madeni devralan firmanın önceki üretim alanlarını ve risk değerlendirmesini, sondajı, jeolojik zemin etütlerini yeterince yapmamasını, önceki firmanın bu riskleri açıkça belirtmesine rağmen gerekli adımların atılmayışını sessizce izleyen bir enerji politikası çökmüş demektir.