BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.424,07
HABER /  SEÇİM

Sandıklar değişti nerede oy vereceksiniz YSK sorgulama

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanacağınız sandık numaraları değişti, ysk.gov.tr sitesinden sandık sorgulama yapmanız gerekiyor.

Abone ol

Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu-YSK'dan seçmene son dakika uyarısı geldi. Seçimlerde oy vereceğiniz yer değişmiş olabilir bu nedenle internet sitesinden sandık sorgulaması yaparak nerede oy vereceğinizi öğrenmeniz öneriliyor.

YSK, yaklaşık 3,5 ay önce yerel seçimler için sandığa gidilmesine rağmen seçmen listeleri ve sandıklar baştan düzenlendiğinden seçmenleri, “Oy vereceğiniz yer ve sandığınız değişmiş olabilir” uyarısında bulundu.

10 Ağustos 2014 Pazar günü ilk kez yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı YSK sitesinden seçmen sorgulama yaparak öğrenmeniz gerekiyor.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDINIZ GELMEDİYSE NE YAPACAKSINIZ?

SANDIKLAR NEDEN GÜNCELLENDİ?

YSK’nın 10 Haziran tarihli 2928 sayılı kararına göre, Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılmak üzere askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listeleri, YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi’nden (ADNKS) alınan, Türkiye’de ikamet eden ve seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtlardan otomatik oluşturulan listeler olarak belirlendi. Yeni yerleşim sebebi ile seçim çevrelerinde değişiklik olanların, taşınanların, yeni seçmen olanların, ölenlerin durumu ve bir sandıkta 420 seçmenin oy kullanacağı dikkate alınarak, ilçe seçim kurullarınca, güncelleştirme ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin düzenlenmesi ile sandıkların numaralandırılması işlemi yapıldı.

SON SEÇİM SONUÇLARI CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

YSK, Köşk seçiminde tek bir seçim yapılacağı gerekçesiyle sandık tasarrufuna gitmişti. Bir sandıkta oy kullanabilecek seçmen sayısı 30 Mart yerel seçimlerinde 320 olarak belirlenirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 420 olarak güncellenmişti. İşte bu yeni duruma göre oy verme yerleri ve sandık numaralarının güncellendiği bildirildi. Bu nedenle bazı seçmenlerin, ay verecekleri sandıkların değişmiş olması mümkün.

SEÇİMLERDE OY VERİRKEN GEREKLİ EVRAKLAR

Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiğinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir. TC kimlik numarasını taşımayan kimlik belgeleri ile de oy kullanılamayacak.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

1- Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

3- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

4- Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar;

1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun,
*İspirtolu içki satılması,
*İçkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır.

*Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.
*Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
*Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."