BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Sandıklar açılana kadar açlık grevindeler

Kastamonu’da MHP oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kuruluna itiraz başvurusunda bulundu

Abone ol

Kastamonu’da resmi olmayan sonuçlara göre 245 oy farkla belediye başkanlığını kaybeden MHP, oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kuruluna itiraz başvurusunda bulundu. MHP’liler, sandıklar açılıncaya kadar açlık grevi yapma kararı aldı.

Kastamonu Adliyesinde İl Seçim Kuruluna oyların yeniden sayılması için itiraz dilekçesi veren MHP, oylar yeniden sayılana kadar açlık grevi yapma kararı aldı. Kararı, MHP İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Çıvgın açıkladı. Çıvgın, “Biz, sandığa giren oyların yeniden sayılmasını istiyoruz. Sayılana kadar da grevimizi sürdüreceğiz” dedi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Adliye önünde İl Seçim Kurulu’nun kararını bekleyen bir grup MHP’li, kararın akşam saatinde de açıklanmaması üzerine tepki gösterdi. Adliye önünde yaşanan kısa süreli gerilimin ardından bazı MHP’liler, MHP İl ve İlçe yönetimi ile İl Seçim Kurulu’na ve AK Partililere tepki gösterdi.

Bir program için Kastamonu Adliyesine gelen Vali Erdoğan Bektaş ise, adliye önünde bekleyen MHP’liler tarafından adliye binasına girdiği esnada protesto edildi. Bunun üzerine dışarı çıkan Vali Bektaş, kısa süreli konuyu anlamaya çalıştı. Ardından burada MHP’lilerle konuşmaya ve durumu izah etmeye çalışan Vali Bektaş, başka bir program için adliyeye geldiğini belirterek, “Bilseydim sizler buradasınız adliyeye o zaman gelmezdim” dedi.

Bunun üzerine Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, konuya açıklık getirerek, “Vali Erdoğan Bektaş’ın 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle adliyede düzenlenen kokteyl ve resim sergisine gelmiştir. Seçimle ilgili herhangi bir alakası yoktur” diye konuştu.
Ardından bazı MHP’li vatandaşlar, İl Seçim Kurulu’na itiraz dilekçelerinin verilmesinin üzerinden 30 saat geçtiğini ileri sürerek, kendilerine herhangi bir cevap verilmediği yönünde tepki göstermesi sonrası Vali Erdoğan Bektaş, “Adliyede ben, hakim ve savcıların işlerini karışırsam yanlış olur. Demokrasi böyle bir şeydir. Seçimler, bağımsız yargı gözetiminde yapılır. Biz, idari olarak seçimin hiçbir kısmına karışamıyoruz, hatta karışamayız da. Doğrusu da karışmamızdır. Hakim, burada karar verecektir, beğenirseniz kabul eder gidersiniz. Beğenmezseniz, bir üst mercisi olan Yüksek Seçim Kurulu var. Buraya itirazda bulunursunuz. İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunduğunuz karar verildi, reddedildi beğenmediniz. Bunun üzerine İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundunuz. Burada alınan kararı da beğenmezseniz bir üst merciye itirazda bulunursunuz. Sistem böyle çalışıyor” şeklinde konuştu.

Bazı vatandaşlar, tepkisini devam ettirmesi üzerine Vali Bektaş, “Kırtasiyeden 3-5 liraya bir anayasa kitapçığı alınabiliyor. Bu kitapçığı alıp okuyun. Anayasada her şey kanunla bellidir. Anayasada ne yazıyorsa, buradaki hakimlerde aynısını uyguluyorlar” dedi.Ayrıca Vali Bektaş, hakimler hakkında bir rahatsızlık veya usulsüzlük duyanların bir dilekçe yazarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayette bulunabileceğini ifade ederek, konunun müfettişler tarafından araştırılacağını ve gereğinin de yapılacağını belirtti.

Bunun üzerine MHP’li bir vatandaş, “Sayın Valim, siz nereye nasıl gidilecek bizlerden iyi bilirsiniz. Fakat siz biraz gevşek konuşuyorsunuz. Biz, burada kalabalığız. Gerginlik mi çıkartalım” şeklinde çıkışına Vali Bektaş ise, “Kavga ile gürültü ile bir sonuç alınabilseydi, birileri şimdiye kadar alırdı. Sizler kavga gürültü yapmaya başladığınız zaman bizler, emniyet güçleri olarak buradayız. Gereğini yaparız, hiç kurura bakmayın. Gidip kırtasiyeden bir anayasa kitapçığı al, oku. Anayasa kitapçığında yazılanın dışında, burada farklı bir uygulama varsa şikayet edeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’da son derece huzurlu bir seçim dönemi yaşadıklarına dikkat çeken Vali Bektaş, “Sizin ağzınızdan çıkan her sözün Kastamonu’ya yakışan söz olması gerekiyor” dedi.Ardından Vali Bektaş, vatandaşların yanından ayrıldı. Burada bekleyen bazı MHP’liler, açlık grevini sürdürerek, adliye önündeki bekleyişini sürdürdü.