BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.498,62
HABER /  EKONOMİ

Sanayide cirolar düşüyor

Sanayide cirolar dört aydır aralıksız geriliyor.

Abone ol

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 1.5 azaldı. Sanayide cirolar, Şubat ayında yüzde 0.2, Mart ayında yüzde 2.7 ve Nisan alında da yüzde 0.7 geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sanayi Ciro Endeksi verilerine göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksindeki gerileme yüzde 3.2, imalat sanayi sektörü endeksindeki gerileme de yüzde 1.4 düzeyinde gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi Mayıs sonu itibarıyla yıllık bazda ise yüzde 16.2 büyüdü. Sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yıllık bazda aynı kalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16.7 yükseldi.

Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre ise, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 5.0 ile enerjide gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 12.6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 4.9 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri ve içecek üretimleri izledi.

İmalat sanayi alt sektörleri arasında en yüksek artış yüzde 13.5 ile diğer kaleminde gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 12.6 ile diğer ulaşım araçlarının üretimi ve yüzde 7.6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin üretimi izledi.