BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.498,52
HABER /  GÜNCEL

Sanayici büyümeye ne dedi?

Yılın ilk çeyreğindeki büyük oranları şaşırttı. Ekonomi dünyası sonuçları farklı şekilde değerlendirdi.

Abone ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yıllık büyüme hızının yüzde 4,3'e kadar indiğini ileri sürdü.

ATO: SONUÇ YANILTICI

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin yıllık büyüme hızının hızla yüzde 4'ün altına doğru gittiğini ifade ederek, ''Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 6,6'lık büyüme hızı kimseyi yanıltmasın. Büyüme, küçülüyor'' dedi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,6 olmasına rağmen yılın tümündeki büyüme hızının yüzde 4,5'te kaldığına dikkat çeken Aygün, bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme hızının da yüzde 6,6 olmasının yılın tümündeki büyümenin yüzde 4'ün altında kalacağına işaret ettiğini belirtti.

AGSD: BÜYÜLÜ BÜYÜME DEĞİL

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, yılın ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarının ''büyülü bir büyüme'' olarak değerlendirilemeyeceğini bildirdi.

Özellikle imalat sanayinde geçen yılın aynı döneminde yaşanan yüzde 10,2'lik büyümenin, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7'ye düşmesinin prematüre bir büyüme işaret ettiğini ifade eden Karakuş, açıklamasına şöyle devam etti:

''Türkiye yıllık bazda yüzde 8'lik bir büyümeyi gerçekleştiremezse sosyo-ekonomik sorunlarını çözemez. Reel ekonomide büyüme sıkıntısının aşılabilmesi için girdi maliyetleri konusunda hükümetin daha dikkatli olması gerekir. İyi niyetlerine inanıyorum. Ancak ekonomik istikrarın devamı ve sürdürülebilir bir büyüme için daha fazla efor sağlamaları gerektiğini düşünüyorum.''

KONYA SANAYİ ODASI: MORAL OLABİLİR

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2008'in ilk çeyreğine ilişkin açıklanan yüzde 6,6'lık büyüme rakamının, sanayicinin yeniden yatırıma yönelmesi için moral olabileceğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son açıkladığı 2008 ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamının ise umut verdiğini ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

''2007 yılında büyüme hızı yüzde 4,5 olmuştu. 2008 ilk çeyreğine ilişkin açıklanan yüzde 6,6'lık büyüme ise sanayicinin yeniden yatırıma yönelmesi için moral olabilir. Aslında yapılan hesaplara göre Türkiye, ancak her yıl yüzde 7'nin üzerinde büyümesi durumunda yaklaşık 2015 yılında Avrupa standartlarına ulaşabilecektir. Yani, ülkemiz için sürdürülebilir büyüme gerekiyor, bunun için de yüzde 7'nin altındaki büyüme rakamları ülkemiz için kabul edilebilir değildir. Her şeye rağmen 2008 ilk çeyreğine ilişkin yüzde 6,6'lık büyüme de sevindiricidir, iyi bir yeniden başlangıç olarak düşünülebilir.''