BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.498,57
HABER /  GÜNCEL

Sanayi üretim endeksi açıklandı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde yüzde 3,3 arttı. Mevsim ve takvim etki...

Abone ol

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde yüzde 3,3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise, bir önceki aya göre yüzde yüzde 1,0 azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,0 azaldı
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,0 azaldı; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise aynı kaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı.

ALT SEKTÖRLER
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5,4 arttı.
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,7 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 21,2 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 13,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 8,2 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması takip etti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 9,8 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 4,9 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı(makine ve teçhizat hariç), yüzde 3,3 ile ana metal sanayii takip etti.
(İHA)