BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.428,04
HABER /  EKONOMİ

Sanayi ciro endeksi arttı

TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,8 arttı

Abone ol

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,8 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı ocak ayına ilişkin sanayi ciro endeksini açıkladı.

Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,8 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, bu yılın ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 10,3 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 23,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 7,2 yükseldi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,6 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış yüzde 7,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro sanayi endeksinde en yüksek artış yüzde 23,1 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 22,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 19,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik imalatı izledi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro sanayi endeksinde en yüksek düşüş yüzde 13,3 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 6,6 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, yüzde 4,5 ile b.y.s makine ve ekipman imalatı takip etti.

Sanayi ciro endeksleri mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldı

Kullanıcılar ile karar alıcıların ardışık aylara/dönemlere ait verileri karşılaştırabilmelerine imkan sağlamak amacıyla, 2014 mart ayından itibaren 2010=100 temel yıllı Sanayi Ciro Endeksi ve ana sanayi grupları sınıflamasına göre 5 alt grup ve NACE Rev.2 sınıflamasına göre 2 kısım ve 28 bölüm olarak tüm alt kalemlerinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılma çalışması yapıldı. Bu çalışmalarda Avrupa İstatistik Ofisi'nin tavsiyelerine uygun yöntemler kullanıldı. Bir önceki yılın aynı ayına/dönemine ait verilerin karşılaştırılmasında takvim etkilerinden arındırılmış seriler, bir önceki aya/döneme ait verilerin karşılaştırılmasında ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriler kullanılıyor.