BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.485,50
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sanat festivallerinin yeni başkenti Antalya

Sanatseverlerin her yıl heyecan ve merakla beklediği “Uluslararası Antalya Piyano Festivali”, bu yıl 19. Kez, 1 – 9 Eylül tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştiriliyor.

Abone ol

Tüm dünyadan önemli sanatçıların yer aldığı festivalin sanat yönetmenliğini ise Türkiye’nin alanında en önemli isimlerinden olan şef Gürer Aykal yapıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen festival öncesi, konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel; “Bu yıl 19.’su düzenlenen ve geleneksel hale getirilerek uluslararası bir boyut kazanan Antalya Piyano Festivali, gençlik çağını geride bırakarak olgunluk evresine giriyor. Antalya’yı kültür ve sanatın başkenti yapma yolunda emin adımlarla ilerlerken, bu hedefimize en büyük katkıyı sağlayan festivallerimizden biri şüphesiz Uluslararası Antalya Piyano Festivalidir” dedi.

Menderes Türel, Festivalin 2001 yılından bu yana her yıl giderek büyüyüp, gelişerek şehrin marka değerine önemli katkılar sağladığını ve Antalya’nın uluslararası “Sanat Şehri” kimliğini büyük ölçüde pekiştirdiğini belirtti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, kendi alanında son derece önemli olan ulusal ve uluslararası sanatçıların bu festivalde yer almasının, Antalya’ya deniz-kum-güneş üçgeninin yanı sıra festivallerle anılan bir şehir kimliği kazandırdığına dikkat çekti: “19 yılda binlerce sanatçı ile yüzbinlerce izleyiciye ulaşmamız da bunun en güzel sonucudur.”

Festivalin Sanat Yönetmeni Gürer Aykal  ise; “Ben aslında şanslı bir insanım. Çünkü benim için Sayın Başkan bir piyanist. Yedi notayı beraber yaşayan iki insanız, bundan ötürü aramızda çok güzel bir iletişim var. Bu festivali yapabiliyorsak, Sayın Piyanist Başkan Menderes Türel’in sayesindedir.”  Dedi. 

Genç Yetenekler Dünyaya Açılıyor

Organizasyon, dünyaca ünlü sanatçıların müzikseverlerle buluşmasının yanında genç yeteneklerin desteklenmesi noktasında da çok önemli bir görev üstleniyor. Festival bu yıl, 2-3 Eylül tarihlerinde “Uluslararası Antalya Piyano Festivali Akademisi Genç Yetenekler Piyano Yarışması’na sahne olacak.

Gürer Aykal başkanlığındaki jüri üyeleri, Türkiye’nin genç piyanistleri ile buluşacak ve yetenekli gençleri belirleyecek. Yarışmanın kazananları ise; 4 Eylül akşamı AKM Aspendos Salonu’nda Gürer Aykal şefliğinde, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte konser verecek.

 Festivalin geleceğin sanatçılarının keşfedilmesi ve yetiştirilmesine de katkı sağladığını vurgulayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel; “Başta piyano ve film festivali olmak üzere tüm festivalleri, sanata ve kültüre sağladıkları katkının yanı sıra kentimizin tanıtımına sağladığı katkılar nedeniyle de çok önemsiyorum. Antalya’yı her alanda bir dünya şehri yapmak için gece – gündüz demeden çalışıyoruz. Dünyada hangi alanda ne varsa Antalya’da da aynısı, en güzel şekliyle, en kaliteli haliyle olmak zorundadır. Örneğin Piyano Festivalini ele alacak olursak, festival dediğimiz husus sadece bir konserden ibaret değil. Aynı zamanda bir prestijdir ve bir şehrin markalaşması hususunda o şehre en çok katkıyı sağlayan faaliyettir. Yani aynı zamanda bir tanıtım faaliyetidir” dedi.

Festival; 1 Eylül Cumartesi günü, İspanya’nın önemli Flamenko sanatçılarından Laura De Los Angeles’in vereceği konserle başlayacak. Vokal performansını, piyano ve dans gösterisiyle ile zenginleştirerek tutkulu bir dünyanın kapılarını aralayan sanatçı festival kapsamında ilk kez Türkiye’de olacak.

4 Eylül Salı günü, “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası” nın Gürer Aykal şefliğinde vereceği konserde ise “Genç Yetenekler Piyano Yarışması” nın kazananları solist olarak yer alacak.

“Uluslararası Antalya Piyano Festivali” kapsamında her yıl gerçekleştirilen “Kamuran Gündemir Anısına Genç Yetenekler Resitali”ne bu yıl Kenan Tatlıcı piyanosuyla 5 Eylül Çarşamba günü sahnede olacak.

Tüm dünyada kendi kuşağının en yetenekli piyanistleri arasında gösterilen Kübalı Ivan “Melon” Lewis, festivalin 6. günü Antalya’nın yenilenen yüzü ‘Sahil Antalya Yaşam Parkı’ nda müzikseverle buluşmak üzere sahne alacak. Sanatçının solo projesi olan Ivan “Melon” Lewis & The Cuban Swing Express: Cubaing Forever, 6 Eylül Perşembe günü festival kapsamında ilk kez Türkiye’de olacak.

8 Eylül Cumartesi Günü, dünyaca ünlü besteci, piyanist Fahir Atakoğlu ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, “Film Müzikleri Konseri” ile festival kapsamında izleyici ile buluşacak.

Festivalin kapanışı ise 9 Eylül Pazar günü, Dhafer Youssef konseri ile olacak. Sufi geleneğini, caz unsurlarını ve Arap lirizmini harmanladığı müziğini kendine özgün bir üslupla yorumlayan sanatçı, Diwan of Beauty and Odd albümünü müzikseverlerin beğenisine sunacak.
Festival kapsamında bu yıl 1-9 Eylül tarihleri arasında Gülçin Anıl ‘Ritmik Renkler’ resim sergisi müzikseverlerin yanı sıra resim severleri de festivale davet edip, Gülçin Anıl’ın fırçası ile müziğe dokunan resimlerini Antalya Kültür Merkezi Alt Fuaye’ de sanatseverlerin beğenisine sunacak. 19. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde, gerçekleşecek tüm etkinlikler boyunca 285 müzisyen Antalyalı müzikseverlerin huzuruna çıkacak.

Festival Programı:

•1 Eylül 2018, Laura De Los Angeles’ Piano Flemenco ‘Mar de Esperanza’ Saat: 20:30 AKM Aspendos Salonu
•2 Eylül 2018, Uluslararası Antalya Piyano Festivali Akademisi Genç Yetenekler Piyano Yarışması 1. Gün AKM Perge Salonu
•3 Eylül 2018, Uluslararası Antalya Piyano Festivali Akademisi Genç Yetenekler Piyano Yarışması 2. Gün AKM Perge Salonu
•4 Eylül 2018, Saat: 20:30 Uluslararası Antalya Piyano Festivali Akademisi Genç Yetenekler Piyano Yarışması Konseri – Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, ŞEF: Gürer Aykal, AKM Aspendos Salonu
•5 Eylül 2018, Saat: 20:30 ‘Kamuran Gün Demir Anısına’ Kenan Tatlıcı – ‘Resital’ AKM Perge Salonu
•6 Eylül 2018, Saat: 20:30 Ivan ‘MELON’ Lewis & The Cuban Swing Express ‘Cubaing Forever’ SAHİL ANTALYA YAŞAM
PARKI
•8 Eylül 2018, Saat: 20:30 Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, SOLİST: Fahir Atakoğlu ‘Film Müzikleri Konseri’ AKM Aspendos Salonu
•9 Eylül 2018, Saat: 20:30 Dhafer Youssef ‘Diwan of Beauty and Odd’ AKM Aspendos Salonu 18.Uluslararası Antalya Piyano Festivali