BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.440,38
HABER /  DÜNYA

Şamda Türkiyeye övgü

Başbakan Erdoğan Suriye'de.. İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapan Türkiye'ye teşekkür yağdı.

Abone ol Türkiye, Suriye, Fransa ve Katar liderlerinin katılımıyla Şam’da yapılan dörtlü zirvede, Ortadoğu’daki gelişmeler ve Kafkasya’daki durum değerlendirildi. Zirveden diyaloga devam kararı çıktı.

Şam’da gerçekleşen dörtlü zirvede, Ortadoğu’daki gelişmeler ve Kafkasya’daki durum değerlendirildi. Zirveden diyaloga devam kararı çıktı. Beşşar Esad, İsrail’le Suriye arasındaki dolaylı müzakerelerdeki arabulucu rolü nedeniyle Türk hükümetine teşekkür etti ve Başbakan Erdoğan’ın çabalarını da özel olarak övdü.

Esad, Türkiye’nin Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu girişimini de desteklediklerini vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Türkiye’nin arabulucuk rolünü desteklediklerini söyledi, Gül’ün Ermenistan’la ilgili inisiyatifini çok olumlu karşıladıklarını vurguladı.

ERDOĞAN: NETİCE ALMAKTA UMUTLUYUZ
Başbakan Erdoğan, zirvenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, barış sürecinde iki ülkenin de yapıcı bir tavır ortaya koyduklarını belirterek, “Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz” dedi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Suriye ile İsrail arasında daha önce de barış görüşmelerinde aracılık yapan taraflar olduğunu belirterek, “Ancak bu görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Barış görüşmelerinden siz umutlu ve iyimser misiniz?” sorusu üzerine, şu anda 4. etabın tamamlandığını, İsrail’de meydana gelen siyasi gelişmeler nedeniyle bir gecikmenin söz konusu olduğunu ama sürecin 18-19 Eylül’de gerçekleşecek 5. etap ile devam edeceğini dile getirdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biz, yeni, Sayın Olmert’ten sonra işbaşına gelecek olan başbakanın da bu sürece olumlu bakacağına inanıyoruz. Tabii bu süreç içerisinde özellikle değerli kardeşim Beşşar Esad yapıcı bir tavır ortaya koydu. Ve şu ana kadar İsrail tarafından da yapıcı bir tavır söz konusu. Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz. Bize düşen böyle bir barış girişimini başarmaktı. Böyle bir barış girişimine aracı olabilmekti. Dolaylı da olsa böyle bir adımı atmanın faydasına inanıyoruz. Temennimiz odur ki netice alırız.”