BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Salon bakanı alkışlamayı unutunca!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik verilerindeki yükselişi anlattı ancak salondakiler reaksiyon göstermedi. Peki bu tabloya Çağlayan nasıl tepki verdi? İşte o komik anlar...

Abone ol

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce (TİM) düzenlenen bir toplantıya katıldı. Bakanın konuşmasının bir bölümünde salondan alkış gelmeyince Çağlayan, konuklara "Niye cimrilik yaptınız?" diye tepki gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Konya Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen ''KOBİ'ler dünyaya açılıyor: Almanya ülke masası'' toplantısına katılan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, ihracatta 2023 hedeflerinin 500 milyar dolarlık olduğunu anımsattı.

Çağlayan, ''Bu ay sonunda ihracat rakamları TÜİK tarafından açıklandığında herhalde 114 milyar dolarlık bir ihracat yapmış olacağız. Bu Türkiye'nin küresel krizden ne kadar çabuk çıktığının, ekonominin ne kadar çabuk toparlandığının bir göstergesidir'' dedi.

Çağlayan konuşmasının bir bölümünde ise Türkiye'ye yatırım yapan yabancı oranındaki artışa dikkat çekti:

''Bu ülkelerin dünyayla yaptığı ticaretini, ihracatını, ithalatını, kiminle, ne kadar yapıyor?, hhangi fiyata yapıyor? tek tek bu işin emarını çekmiş durumdayız. Hergün bu bilgileri yeniliyoruz. Bu çerçevede yapmış olduğumuz çalışma gösteriyor ki; Türkiye ihracat konusunda aslında çok daha büyük potansiyele sahip bir ülke. Buna uygun siyasi ve ekonomik istikrarımız var. Serbest piyasa kurallarını sonuna kadar uygulayan bir Hükümet var. Türkiye'ye 80 yılda sadece 15 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye gelmişken, 2003 yılından bu güne kadar küresel krize rağmen Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye 7 yılda tam 89 milyar dolardır.''

Bakan Çağlayan, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını açıkladığı sırada kendisini dinleyenlerden alkış gelmeyince, gülerek ''Ben olsam bunu alkışlarım. Niye cimrilik yaptınız anlamadım. 80 yılda gelenin 6 katından bahsediyorum'' dedi.

Bakan Çağlayan'ın bu sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu. Dinleyenler, daha sonra Bakan Çağlayan'ı alkışladı.

İHRACAT RAKAMLARI

Çağlayan, ihracatın geçen yıl yüzde 11,3 oranında artışla 113,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini birkaç gün önce açıkladıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Bu ay sonunda ihracat rakamları TÜİK tarafından açıklandığında herhalde 114 milyar dolarlık bir ihracat yapmış olacağız. Bu Türkiye'nin küresel krizden ne kadar çabuk çıktığını, ekonominin ne kadar çabuk toparlandığının bir göstergesidir. 2002 yılında 36 milyar dolar ihracat yapıyorduk. 2002 yılında, Türkiye'nin 2008 yılında geldiğinde ihracatını, milli geliri, kişi başı milli gelirini 4'e katlayacağını, 80 yılda zorlukla gelen 15 milyar dolar doğrudan yabancı sermayenin 6 katına çıkacağını söyleseydiler bunların olmayacağına dair iddiaya girer ve kaybederdim. Gördük ki, Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarla özel sektör hedefli ve ihracat odaklı bir büyümeyle, kamu özel sektör işbirliğiyle bunları gerçekleştirdi.''

Türkiye'nin 2002 yılında yaptığı ihracat tutarının tamamını, 2010 yılında sadece otomotiv ile tekstil ve konfeksiyon sektörünün yaptığını anlatan Çağlayan, ''Küresel krize rağmen Türkiye böyle bir başarıyı elde etmişse, 2023 yılında Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümüne, 12 yıl sonrasına koymuş olduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini de bal gibi yaparız Allah'ın izniyle. Hiçbir engelimiz yok'' diye konuştu.