BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  DÜNYA

Salih Müslim'den yakalama kararı açıklaması

PYD Lideri Salih Müslim, Türkiye'de hakkında çıkan yakalama kararı ile ilgili olarak Londra'da konuştu.

Abone ol

PYD Lideri Salih Müslim, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen bir toplantıda, Türkiye'de hakkında çıkan yakalama kararı ile ilgili olarak, "Sahte bir suçlama ve yakalama kararı; bizim için bir değeri yok" dedi.

PYD Lideri Salih Müslim, İngiltere'de faaliyet gösteren Centre for Kurdish Progress kuruluşunun düzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

ANKARA'DAKİ KANLI TERÖR SALDIRISIYLA İLGİLİ ARANIYOR

Müslim, moderatörlüğünü İskoçya Ulusal Partisi (SNP) milletvekili Natalie McGarry'in yaptığı toplantıda, 17 Şubat'ta Ankara'da meydana gelen terör saldırısı ile ilgili olarak, dün kendisinin de aralarında bulunduğu 48 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılması ile ilgili şunları söyledi:

"CİDDİYE ALMIYORUZ"

"Türkiye'de ne olup bittiğini hepimiz biliyoruz; Parlamento'nun bile işlevi yok. Bu yakalama kararını da ciddiye almıyoruz. Ben Türk vatandaşı değilim. Suriyeliyim ve kendi halkımı savunuyorum. İkinci olarak da Şubat ayında meydana gelen olayı biz kınamıştık ve bu olayla ilgilimizin olmadığını açıklamıştık. Bu tamamen uydurulmuş bir suçlama ve uydurma bir yakalama kararı. Ancak bunun bizim için bir değer yok. Sorun çıkarmak için yapıldığı belli ancak bizim için sorun değil."

İngiltere Parlamentosu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Salih Müslim Suriye Kürtlerinin Suriye'deki iç savaşta kendi kantonlarını kurarak öz yönetim ile kendi varlıklarını sürdürmeye çalıştıklarını anlatarak, Kürtlerin bölgede IŞİD ile mücade ederek uluslararası koalisyonda da önemli bir aktör konumuna geldiklerini ifade etti.

Müslim, Suriye iç savaşında Suriye'deki Kürtlerin varlığını koruma mücadelesi verdiklerini; ancak, oradaki Kürtlerin köklerini, kültürlerini yok ettiklerini dile getirerek, "Biz kendi varlığımızı korumaya çalışıyoruz" diye konuştu.

PYD olarak Suriye'de parçalanmış etnik gruplar için demokratik bir fedaralizm projelerinin olduğunu söyleyen Müslim, Suriye'nin devamı için tüm etnik grupları kendi demokratik haklarına sahip olacakları bir federalizme ihtiyaç duyduğunu aksi halde Suriye'nin kaybedilebileceğini söyledi.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "sünni bir devlet kurmaya çalışmakla" eleştiren Müslim, kendilerinin ise demokrasi ve kendi varlıklarının devamı için mücadele ettiklerini söyledi.

Türklerin düşmanı olmadıklarını vurgulayan Müslim konuşmasını, "Ben Kürt olsam da, tek uluslu bir devlet istemiyorum" sözleri ile tamamladı.