BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,04
ALTIN 2.325,29
HABER /  DÜNYA

Salih Müslim'den tansiyonu tırmandıracak açıklama!

İleri Haber'e konuşan PYD lideri Salih Müslim, Suriye’nin kuzeyinde, 'Kuzey Suriye Federasyonu’nu ilanının ‘blöf’ amacı taşımadığını ve başka özerk bölgelerin de kurulacağını söyledi.

Abone ol

Müslim, Kuzey Suriye Federasyonu'nu tanımayan Amerika Birleşik Devletleri ve Suriye'yi ikna edeceklerini savundu.

Dün de Suriye lideri Esad'dan Kürtlerin federasyon girişiminin kötü bir fikir olduğu yönünde açıklama gelmişti.

PYD öncülüğünde Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilanı kararı alınmış, Suriye'nin kuzeyindeki üç kantonun birleştirildiği duyurulmuştu. ABD ve Şam yönetimi ise herhangi bir federal yapının tanınmayacağını açıklamıştı. Türkiye'den "Tek taraflı tasarrufların hiçbir geçerliliği olamaz" açıklaması gelmişti.

İleri Haber'den Meryem Yıldırım'ın haberine göre; Salih Müslim, kantonların yönetiminin olduğu gibi kalacağını belirterek, "Başka bölgeler, mesela Şeddadi bölgesinin bir özerk idaresi olur, Tel Abyad ve Şahaba bölgeleri bunlar bir araya gelip bir sistem içerisinde demokratik bir şekilde kalacaklar" dedi.

"KİMSEYİ İLGİLENDİRMEZ"

Suriye ve ABD'nin 'tanımayacağız' açıklaması ve "Federasyon ilanı Cenevre görüşmelerine davet edilmek için bir blöf mü" diye sorulan Müslim, "Hayır değil. Bu zaten dört aydan beri konuşuluyor. Kurtarılan bölgelerin birbirleriyle nasıl birleşeceği konuşuluyordu. Bu Suriye'nin iç meselesidir, kimseyi ilgilendirmiyor" dedi.



"Suriye ve ABD'nin tavrını umursamıyor musunuz?" diye sorulan Müslim, "Yok biraz çaba gerekiyor onları ikna etmek" diye yanıt verdi.   

ESAD'DAN DÜN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Suriye’nin başkenti Şam’da dün Esad’la görüşen Fransız parlamenterlerden Nicolas Dhuicq, görüşmenin detaylarını Rus Sputnik ajansına anlattı.

“Esad, Suriye’nin küçük bir ülke olduğunu, federasyon fikrinin uygulanması içinse fazlasıyla küçük olduğunu söyledi” diyen Dhuicq’in anlattığına göre, Esad federasyon fikrinin, Suriye’deki halkların birbirinin içine geçmiş olması nedeniyle de uygun olmadığını belirtti.

‘KÜRTLERİN FEDERASYON İLANI KÖTÜ BİR FİKİR’

Esad’a göre, Suriyeli Kürtlerin federasyon girişimi ise ‘kötü bir fikirdi.’ Dhuicq, şunları söyledi:  

"Esad’a göre, federasyon ilan edilmesi bu bölgedeki Arap nüfusu nedeniyle iyi bir fikir değil. Zira Esad, Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölgelerde, Kürtlerin nüfusun yalnızca yüzde 30’unu oluşturduğunu, bu nedenle de kendi topraklarında azınlık olacaklarını söylüyor."