BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,83
ALTIN 2.478,96
HABER /  DÜNYA

Salih Müslim ve Barzani'den Kobani zirvesi!

Suriyeli Kürt partilerinin Mesut Barzani liderliğinde PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile biraraya geldiği toplantının sonuçları belli olmaya başladı...

Abone ol

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, uluslararası toplumun IŞİD’e karşı savaşta verdiği desteğin yeterli olmadığını çünkü örgüte karşı karadan savaşan tek gücün Kürtler olduğunu söyledi.
 
Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Salih Müslim, karada yeterli seviyede güce sahip olmaları gerektiğini ifade ederek, “Şu an savaşı yapan PYD ve diğerleridir. Uluslararası topum IŞİD’e karşı bir şey yapmak istiyorsa, bir an evvel silah ulaştırmalı” dedi. PYD Eşbaşkanı, örgütün gücünün yeteceği her yere saldıracağını ve hedefinde Kürtler’in olduğunu kaydetti. 

Müslim, PYD ve KDP yanlısı Suriyeli Kürt partilerinin Mesut Barzani liderliğinde biraraya geldiği toplantının içeriğini de açıkladı.
 
"ROJAVA YÖNETİMİNİN PAYLAŞIMINI KONUŞACAĞIZ"
 
Duhok’ta Rojava partileri olarak, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin de katıldığı ttoplantınız nasıl geçti?
 
Bugün (dün) bütün tarafların katılımıyla genel bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda fikir alışverişi yapıldı. Asıl olan bir sonraki toplantıdır.
 
Bir sonraki toplantının başlıkları nelerdir?
 
Açıkçası bir sonraki toplantı için gündem belirlemedik. Ama daha çok Rojava’da yerel yönetim ele alınacak diye düşünüyorum. Oradaki özerkliği nasıl birbirimizle paylaşacağımızı konuşacağız.
 
Bunun olacağını ümit ediyor musunuz?
 
Evet, ben ümitliyim, çünkü oradaki durum birlik olmamızı gerektiriyor.

"MESUT BARZANİ İLE İKİLİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK"
 
Konuşulması gereken sorunlar nelerdir?                 
 
Bence çok ciddi bir sorun yok, çünkü bütün Kürtler saldırı altında. Onun için IŞİD tarafından bize yapılan saldırılar karşısında birlik olmamız lazım. Özellikle Kobani’nin durumu gelişmeleri daha da açıklığa kavuşturdu.
 
Bu toplantı ile 2012 de Erbil’de yapılan toplantı arasında ki fark nedir?
 
Açıkçası şimdiki durum o zamankinden tamamen farklıdır. O zaman saldırı söz konusu değildi ve bir özerklik için ne yapabileceğimizi görüşüyorduk. Şimdi ise bütün Kürtler tehdit ve saldırı altında. Yok olmayla karşı karşıyayız. Burada şunu belirtmek istiyorum; ben Sayın Mesud Barzani’nin daveti üzerine geldiğimi ve toplantı öncesi ikili bir görüşme gerçekleştirdiğimizi ifade edeyim.

"IŞİD'E KARŞI SAHADA SAVAŞAN TEK GÜÇ KÜRTLER"
 
Peki anlaştıysanız, uluslararası koalisyondan beklentileriniz nedir?
 
Bu mesele sadece Rojava Kürtleri’ni ilgilendiren bir mesele değil. IŞİD’e karşı savaşan Kürtler’e yardım edilmesi ve destek olunması oldukça önem arz ediyor. Uluslararası toplum IŞİD’e karşı savaşta verdiği desteğin yeterli olmadığını, daha fazla yardım ederek başka adımlar atması gerektiğini ve örgüte karşı karada savaşan tek gücün Kürtler olduğunu biliyor. Bence ağır silah temin edilerek askerli yardımlar genişletilmeli.
 
Sizce istediğiniz ağır silahlar ne zaman elinize ulaşacak?
 
Ben bilmiyorum. Ama herkes sözlerde bulunuyor. Karada savaşı bizim üstlendiğimizi ve hava operasyonlarının yeterli olmadığını dile getiriyorlar. Bizim karada yeterli seviyede güce sahip olmamız lazım. Şu an savaşı yapan PYD ve diğerleridir. Bundan dolayı IŞİD’e karşı gerçekten bir şey yapmak istiyorlarsa bir an evvel bize silah ulaştırılsın.

"TÜRKİYE VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİRMEDİ"
 
Sizce Türkiye yakın bir zamanda verdiği sözleri yerine getirecek mi?
 
Hayır, çünkü onlar henüz kararını vermiş değil.
 
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Rojava için ne yapabilir?
 
Özellikle Kobani  için coğrafi koşullardan dolayı çok zor. Ama diğer bölgeler öyle değil. Bugün Kamışlo ve Serêkaniyê’de çatışmalar olduğunu öğrendik. Demek ki bir savaş var ve sadece Kobani’yle sınırlı değil. Kobani’de ilerleme sağladığımız ve başarılı olduğumuz, halkın kendini savunduğu bir gerçek. Ama sorun şu ki bizim yardıma ihtiyaç duyduğumuz yerler Kobani’yle sınırlı değil.

"IŞİD GÜCÜNÜN YETTİĞİ HER YERE SALDIRIR"
 
YPG yaralılarının Türkiye’de tedavi edildiği doğru mu?
 
Bazıları için evet, bu doğru. Özellikle özel hastanelerde. Geçtiğimiz günlerde çok sayıda yaralı orada tedavi edildi.
 
Şimdi endişe duyduğunuz şey nedir? IŞİD Afrin ve Cezire’ye girecek mi?
 
Bilmiyorum. Örgütün, gücünün yeteceğini düşündüğü her yere saldıracağını biliyoruz. Çünkü Kürtler IŞİD saldırılarının hedefindedir.