BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.326,56
HABER /  GÜNCEL

Saldırıda Hizbullah ve İran güçleri de vuruldu İlk tepki geldi

ABD, İngiltere ve Fransa'nın ateşlediği füzelerin vurduğu askeri noktalar arasında Kuseyr'deki Hizbullah unsurları ile Dera'daki İran güçlerinin de olduğu ortaya çıktı. Öte yandan saldırıya İran'dan da tepki geldi.

Abone ol

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Doğu Guta'da  sivillere yönelik kimyasal silah kullanan Beşşar Esed rejimi güçlerini hedef  aldığı saldırıda Suriye'nin başkent Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda  illerindeki askeri noktalar bombalandı. 

ABD Başkanı  Donald Trump'ın duyurduğu saldırıda ilk etapta Şam'daki Cumhuriyet Muhafızları, Dumeyr Havaalanı, Şam Uluslararası Havalimanı çevresi, Cemeyre Bilimsel  Araştırmalar Merkezi, Kasyun Dağı'ndaki hava savunma sistemleri, Kisve ve Kalamun  bölgelerindeki askeri noktalar vuruldu.

ABD, İngiliz ve Fransız güçleri ayrıca rejimin kontrolünde bulunan  Hama ilinde havaalanı, Humus ilinin Kuseyr  bölgesinde Hizbullah güçleri, Dera’da  89. Tugay olarak bilinen İrangüçleri ve bazı askeri noktalar, Suveyda ilinde  Halhala Havaalanı ve Dera ilinin İzra bölgesindeki hedeflere saldırı  gerçekleştirdi.

Bu arada Beşşar Esed rejimi medyası hava savunma birliklerinin saldırılara karşılık vererek bazı füzeleri havada imha ettiğini iddia etti.

İRAN'DAN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'nin başkenti Şam'a gerçekleştirdikleri saldırıyı sert bir dille eleştirerek sonuçları hakkında uyardı. Yapılan açıklamada ""Söz konusu saldırı ile süreç değişmeyecek ancak durum daha karışık bir hale gelecektir" denildi.

İran Devrim Muhafızları Komutanının Siyasi Yardımcısı Yedullah Cevani yaptığı açıklamada "ABD’liler gerçekleştirdikleri saldırının doğurduğu sonuçlara katlanacak" dedi.

"ABD'NİN ZARARINA OLACAK"

İran Devrim Muhafızları Komutanının Siyasi Yardımcısı Yedullah Cevani, ABD ve müttefiklerinin Suriye saldırısı hakkında "Söz konusu saldırı ile süreç değişmeyecek ancak durum daha karışık bir hale gelecektir ve bu karışık durum kesinlikle ABD’nin zararına olacak. ABD’liler Suriye’ye gerçekleştirdikleri saldırının bundan sonra bölgede doğuracağı sonuçlarının sorumlusu, bu sonuçlar şüphesiz ABD’nin çıkarları doğrultusunda olmayacak” ifadelerine yer verdi.

Cevani açıklamalarının devamında "Böylesi kararlar ile kesinlikle direniş cephesi gücünü kaybetmeyecek, tam tersi güçlenecek. Böylece direniş cephesi bu tür müdahaleci eylemlere karşı mücadele etme olanağı artacaktır. ABD’liler gerçekleştirdikleri saldırının doğuracağı sonuçları beklesin" dedi.