BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,94
HABER /  POLİTİKA

Saldırı olursa Kürt bölgesine gireriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye'deki Kürt oluşumu konusunda ilk kez konuştu. Erdoğan net mesaj verdi: "Eyvallah diyecek halimiz yok".

Abone ol

İNTERNETHABER - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 24 TV'de katıldığı canlı yayında Suriye'nin Kuzeyindeki Kürt oluşumuyla ilgili açık ve net konuştu: "Eyvallah diyecek halimiz yok"...

Başbakan o bölgelerdeki PKK-PYD ortaklığına müsade etmeyeceklerini belirterek, buralardan bir saldırı olursa sıcak takip için bölgeye girileceğinin mesajını verdi.

İşte Suriye'deki Kürt olumuşla ilgili flaş açıklamalar;

BU TERÖR YAPILANMASI MÜDAHALE EDERİZ

Kamışlı ve Afrin'i kuşatan bir yapıya izin verilmeyeceğini belirten Erdoğan: "Kuzeyde oluşacak bir yapılanma bizim için terör yapılanmasıdır. Oraya müdahale etmek en tabii hakkımızdır. Buradaki yapılanma oradaki Kürtlerin yapılanması olarak değerlendirilemez. O PKK ile PYD'nin yapılanmasıdır ki bu da bizim hassas dengelerimiz arasında yer alacaktır. Burada bu oluşuma kalkıp da eyvallah edecek halimiz yok" dedi.

ORADA KÜRT DEVLETİ Mİ KURULUYOR?

Erdoğan şu mesajları verdi:

Esed artık bu işin hakimiyeti, yönetimini tamamen kaybetmiş durumda. Türkiye'de de malum medya özellikle şu anda Esed'in oradaki Kürtlere bırakarak terk ettiği yerleri adeta orda da bir Kürdistan devleti kuruldu veya Kuzey'de bir Kürt devleti filan gibi hemen bunu yazmaya başladılar.

TÜRKİYE ASLA SICAK BAKMAZ

Burada yapıya baktığınızda ilginç bir durum sözkonusu. Özellikle de Afrin'e kadar bölge Kamışlı'dan o bölgede... Kobani bölgesi falan tabii buralar hassas fakat Türkiye olarak bizim PKK terör örgütüyle PYD'nin oradaki işbirliğine tabii ki sıcak bakmamız mümkün değil. Buradaki yapılanma, oradaki Kürtlerin bir yapılanması olarak değerlendirilemez.

TERÖR YAPILANMASI SAYARIZ

Suriye'nin bölünmesini gerçekten arzu etmiyoruz. Kuzeyde oluşacak bir yapılanma bizim için bir terör yapılanmasıdır buna sıcak bakmamız mümkün değil.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

(Ne yapacaksınız?" sorusuna) Bu konuda atılacak adımlarda değerlendirmelerde, şu anda muhalif güçler Kuzey'de bir yapılanmaya sıcak bakmadıkları gibi biz orada muhalif güçlerin bu yaklaşımını destekleriz. Olacak olan budur.

EYVALLAH DİYECEK HALİMİZ YOK

Türkiye'nin şu anda kendi bünyesinde sıkıntı oluşturacak bir terör eyleminin eğer bir yeri kaşıyan yapısı bir yerde oluşuyorsa oraya da tabii ki müdahale etmek bizim en tabii en doğal hakkımızdır. Çünkü sonunda kendi iç bünyemizi, iç huzurumuzu tehdit eden bir adım olur ki böyle bir adıma bizim 'eyvallah' dememiz mümkün değil. Şu anda attığımız ve atmakta olduğumuz adımlar buna yöneliktir. Örneğin ben önümüzdeki hafta Dışişleri Bakanımı Kuzey Irak'a gönderiyorum.

O BÖLGEDEN SALDIRI OLURSA
KARŞILIĞINI BULUR

(O bölgeden saldırı gelirse sıcak takip olur mu?" sorusuna)
Onu konuşmaya bile gerek yok.
Burada terör, PKK PYD yapılanmasına asla sıcak bakamayız. Bize yönelik bir uygulama karşılığını bizden kesinlikle bulacaktır. Türkiye terör örgütüyle olan yapılanmadaki hassasiyetimiz bellidir, bu hassasiyetimizi kimse göz ardı etmemelidir.

Kamışlı bölgesi ile Afrin, bu bölgeyi kuşatan bir yapılanma Türkiye'yi rahatsız edecektir. Dolayısıyla bu yapılanma eğer terörle tehdit altına alınırsa orada tabii ki bize düşen de bir görev olacaktır. Çünkü ülkemiz bir yerde bir tehdit altına giriyor. Buna karşı da tabii seyirci kalmak mümkün değil.