BIST 9.068
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,07
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sakine Öz'den üzüm üreticisine destek!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Manisa’da birçok üzüm üreticisinin sorununa dikkat çekiyor.

Abone ol

Milletvekili Öz, çek ya da senet olmadan, firmalar tarafından sadece “ödeme talimatı” kağıdı verilerek üzümü alınan üreticinin, vadesi geldiğinde alacağını tahsil edemediğini, banka ya da mahkemelerin bu belgeleri geçerli saymadığını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yönelttiği soru önergesiyle, alacakların hukuki çerçeveye kavuşturulmasını, denetimlerin arttırılmasını ve bunun için çek ya da senet uygulamasının yasayla zorunlu tutulmasını önerdi.

Sakine Öz’ün, Manisalı üzüm üreticisiyle firmaların arasındaki tahsilat sorununu çözmek adına verdiği soru önergesinin ayrıntısı şöyle:

“Manisalı yaş üzüm üreticilerimiz, ürünlerini alan birçok firmanın, ödemeler için kendilerine çek ya da senet vermediğini, hukuki geçerliliği olmayan, firma kaşeli “ödeme talimatı” kağıtları sunduğunu belirtmektedir.

Birçok üreticimiz, üzüm alımını yapacak firmaların, anlaşmalar öncesinde çek ya da senet verme vaadinde bulunduğunu, üzümlerin buna göre firmalara teslim edildiğini, ancak teslim sırasında firmaların çek ya da senet sunma vaatlerini yerine getirmeyerek “ödeme talimatı” kağıtlarını verdiklerini iddia etmektedir.

Üreticilerimiz, “ödeme talimatı” kağıtları üzerinde yazan ödeme tarihi geldiğinde alacaklarını tahsil edemediklerini, borçlu firmalara ulaşamadıkları için mağdur olduklarını, hukuken geçersiz belgeler yüzünden mahkeme yoluna başvuramadıklarını savunarak üretici-tüccar sözleşme ilişkisine kapsamlı bir denetim getirilmesini talep etmektedir.

Alacakları biriken birçok üreticimiz, diğer borçları için kredi çekmek zorunda kalmakta, borçları sürekli katlanmaktadır. Bu düzensizliğe bir çözüm bulmak ve kanunen geçerli senet ya da çek uygulamasını denetim altına almak gerekmektedir.

Sorunu Bakan Mehdi Eker’e aktardım ve sordum: Üzüm üreticilerimizin vadeli alacaklarında yaşanan bu sorunların çözümü adına Bakanlığınızın yürüttüğü çalışmalar nelerdir?

Şimdi şu sorularıma ve çözüm önerime yanıt bekliyorum.

Bakanlık, üzüm üreticilerimizin vadeli alacaklarında yaşanan sorunlar konusunda denetim yaptıracak mıdır; alacakların tahsili için çek ya da senet uygulamasının zorunlu tutulması için çalışma başlatılacak mıdır?”