BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sakine Öz'den 12 Eylül açıklaması!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 12 Eylül darbesi’nin 33. yıldönümünde konuştu.

Abone ol

İNTERNET HABER - Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Sakine Öz, 12 Eylül Darbesi’nin 33. Yıldönümünde, darbede işkence gören, yaşamını yitiren, darbe yönetimi altında yaşadığı mağduriyetleri bir ömür boyu taşımak zorunda kalan yurttaşları saygıyla andı. Gerçek demokrasi ve özgürlük mücadelelerinin bugün yeni faşizme karşı mücadele etmekten, özgürlük, demokrasi ve adaleti ısrarla talep etmekten geçtiğinin altını çizdi.

Milletvekili Sakine Öz, açıklamasında şu noktalara yer verdi:

“1980 Darbesi, ülkemizi ve en önemlisi çok genç nüfusumuzu yaşamının baharında yakaladı. Ülkesinin ve dünyanın daha adil, eşit, yaşanabilir bir yere dönüşmesi için mücadele veren gençlerimizin birçoğunun yaşamı, zindanlarda, işkence ve sorgu odalarında karartılırken, Türkiye ekonomik, sosyal, siyasal anlamda büyük bir yıkıma sürüklendi.

12 Eylül Darbesi ile ilerleyen süreçte, demokrasi tüm kurum ve kurallarıyla çökertilirken, sosyal haklarımız, ekonomik bağımsızlık iddiamız, çalışma ve örgütlenme özgürlüğümüz, totaliter bir yönetimin altında yok edilmek istendi. Siyasi yasaklar, hukuku katleden iddianameler, yüz binlerce gözaltı ve sayısız işkenceyle, bir kuşak yok edilmek istendi.

Biz, 33 yılı bulan bu darbenin etkilerini, birçok yönden aşmak ve ülkemizde demokrasinin, özgürlüğün, örgütlenme, çalışma hakkının tüm kurum ve kurallarıyla yeniden tesisi için mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün, demokrasiyi ve özgürlükleri, basında, gençlik başta olmak üzere toplumsal hareketlerde, çalışma yaşamında, siyasal yaşamda tümüyle yok etmek adına tekelleşme eğilimi gösteren AKP faşizmine karşı her yerde hak ve özgürlük talebimizi dillendirmeyi sürdürüyoruz.

2013 Türkiyesinde, Gezi direnişi boyunca bir Başbakan, protesto hakkını kullanan yurttaşlarını ‘darbeci, terörist’ olarak kodluyor ve talimat verip sırtını sıvazladığı kolluk güçleri, 6 yurttaşımızı öldürüyorsa, 1 polisimiz yaşamını yitiriyorsa, 133 gencimiz hiç yoktan yere tutuklanıyor, 3 bin 600 kişi gözaltına alınıyor, 8 bin 163 yurttaşımız orantısız güç sonucu hastanelik ediliyorsa, burada demokrasiden ve özgürlüklerden bahsedilemez.
Olsa olsa, 12 Eylül darbecilerinin reva gördüğü şiddet tekrar ediliyor, ülkemiz AKP eliyle darbe ortamlarında uygulanan şiddeti tekrar yaşıyor demektir.

Sözü tükenenler silaha, palaya sarılıyor ve korunuyor; kamu gücünü kullananlar vatandaşı yok etmek için her yolu deniyorsa, özgürlük tümüyle yok edilmiş demektir.
Biz, demokrasinin ve özgürlüklerin tüketildiği, adalet arayanın zanlı konumuna sürüklendiği ülkemizde çözümü barışta, daha fazla özgürlükte ve demokraside görmeye devam ediyoruz. Türkiyemize Cumhuriyeti ve devrimleri kazandıran, ardından demokrasiyi kurum ve kurallarıyla yerleşik kılmak için 2. Devrimini gerçekleştiren partimiz, 3. Büyük devrimi “özgürlük” ve “adalet”in sağlanması yoluyla gerçekleştirmeye kararlı...

Biz, seçim barajını düşürecek, özel yetkili mahkemeleri kaldırıp yargılamaları olağan mahkemelerde yeniden başlatacak, eğitim hakkını genişletecek, YÖK’ü tümüyle kaldıracak, kadın ve engelli haklarını genişletecek, tekelleşme karşıtı özgür basın için yasa çıkaracak ve medya çalışanlarının özlük haklarını genişletecek, mayından temizlenmiş arazileri gerçek sahiplerine dağıtacak, milletvekili seçiminde lider değil, halk tercihlerine öncelik verecek bir ülke yönetimini getireceğiz. Çalışma özgürlüğünün olmadığı yerde demokrasinin gelişemeyeceğini biliyor, taşeron başta olmak üzere çalışma yaşamında kadrolu, güvenceli, sendikalı emeği sonuna kadar savunuyoruz.

Hükümetin teklif ettiğinden düşük zam oranlarına sadık olan, emekçinin hakkını arayacağı yerde otoriter yönetime teslim olan sendikacılığın değil, hak mücadelesi veren sendikacılığın 12 Eylül’ün korku duvarını yıkacağına inanıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, 12 Eylül’ün tüm enkazını temizleyecek, AKP’nin devaraldığı faşizmi bitirecek, daha fazla özgürlük, demokrasi ve adaletle yeni bir Türkiye’yi kuracak mücadelemizi başta gençler olmak üzere toplumumuzun tüm kesimleriyle kararlı biçimde sürdürüyoruz.”