BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.413,54
HABER /  GÜNCEL

Sakine Cansız kimdir?

Paris'te öldürülen 3 kadın PKK'lı arasında bulunan PKK'nın kurucularından Sakine Cansız kimdir?

Abone ol

Sakine Cansız, PKK'yı kuranlardan hayatta kalan 5 kişiden biriydi

Fransa'nın başkenti Paris'te susturucu takılan silahla bulundukları büroda uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren PKK'lı 3 kadın yöneticiden biri olan Sakine Cansız'ın, PKK'nın kurucuları arasında yer alıp örgütte halen faaliyet gösteren ve yaşayan 5 kişiden biriydi.

2 KADINDAN BİRİYDİ

Sözde Sürgünde Kürt Parlamentosu Fransa temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez ile öldürülen PKK'nın sözde Almanya sorumlusu Sakine Cansız'ın PKK'nın kurucuları arasında yer alıp örgütte faaliyetlerini sürdüren tek kadın olduğu belirtildi. 'Sara' kod adlı Sakine Cansız'ın öldürülmesiyle kuruculardan PKK'da sadece Abdullah Öcalan, Cemil Bayık, A. Haydar Kaytan ve Duran Kalkan hayatta kaldı. Cansız, PKK'nın kurucuları arasında bulunan ve Abdullah Öcalan ile evlenen Kesire Öcalan ile birlikte 2 kadından biriydi. Kesire Öcalan, PKK'dan daha önce ayrılmıştı.

CEZAEVİNDEN ÇIKTIKTAN SONRA YENİDEN PKK'YA KATILDI

Tunceli doğumlu Sakine Cansız, PKK'ya katılmadan önce evlenerek 'Polat' soyadını almıştı. PKK için Tunceli ve Bingöl bölgesinde örgütlenme çalışmalarında yer alan Sakine Cansız, daha sonra boşanmıştı. Tutuklanarak Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde yaklaşık 20 yıl hapis yatan Sakine Cansız, 1991 yılında cezaevinden çıktıktan sonra yeniden PKK'ya katıldı. PKK'nın bir çok kampında sorumluluk üstlenen Sakine Cansız, Öcalan'n Suriye'den çıkarıldığı dönemde PKK'nın Avrupa sorumlularından biri olarak görev almıştı.

"KİMSE HATA YAPMASIN" UYARISI YAPMIŞ

Avrupa'da suikast sonucu ölen PKK'nın en üst düzeydeki sorumlusu olan Sakine Cansız, Kandil'den bir süre önce Avrupa'ya geçmiş ve Almanya'da 18 Aralık'ta PKK'nın kuruluşunun 34'üncü yıldönümü törenlerine katılıp bir konuşma yapmıştı. Sakine Cansız buradaki konuşmasında, 34 yıllık mücadele sonucu gelinen aşamada hiç kimsenin bu süreçte hata yapmaması gerektiğini söylemişti.