BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,91
ALTIN 2.439,08
HABER /  GÜNCEL

Sakine Cansız Ermeni miydi?

Sakine Cansız hakkındaki bu iddiayı dile getiren Hrant Dink'in Fransız vatandaşı olan okul arkadaşı oldu.

Abone ol

İskenderun doğumlu, Fransız vatandaşı Sarkis Hatspanian, Paris’te öldürülen PKK kurucusu Sakine Cansız’ın Ermeni kökenli olduğunu açıkladı.

Hrant Dink’in okul arkadaşı Hatspanian, Türkçe ve Kürtçe yayın yapan ‘’Gelawej’’ adlı internet sitesinde, Cansız’ın bir Ermeni köyü olan Tunceli’nin Kirakos (Batman) köyünde doğduğunu yazdı.

SARA İSMİYLE TANINIYORDU

Cansız ile 1990 yılında Paris’te tanıştığını belirten Hatspanian, ‘’Fransa’ya politik iltica talebi için devlet kurumu OFPRA’ya başvurmuştu. Sakine Cansız’ı, Sara ismi ile tanıdım. Onu Doğu Ermenistan’a davet ederek, soydaşlarının yaşadığı devleti ziyaret etmesini can-ı gönülden arzulamış olduğum halde, ne acıdır ki onun Paris’te haince katledildiği haberi geldi’’ dedi.

Tunceli doğumlu Cansız, PKK'ya katılmadan önce evlenerek 'Polat' soyadını almıştı. PKK için Tunceli ve Bingöl bölgesinde örgütlenme çalışmalarında yer alan Cansız, Diyarbakır Cezaevinde yattı ve 1991 yılında tahliyesinin ardından yeniden PKK'ya katıldı. Cansız, Öcalan'ın Suriye'den çıkarıldığı dönemde PKK'nın Avrupa sorumlularından biri olarak görev almıştı.