BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,34
HABER /  DÜNYA

Sakallı kızın inanılmaz hikayesi İşte hastalığı

16 yaşından beri yüzünde ve vücudunda baş edemeyeceği kadar çok kıl çıkan ve traş olmak yerine topluma kendisini böyle kabul ettirmeye çalışan 23 yaşındaki Harnaam Kaur'un sıradışı hikayesi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM/DIŞ HABERLER-Kadınlarla sıklıkla görülen Polikistikover sendromu 23 yaşındaki Harnaam Kaur'da inanılmaz bir sonuçla kendisini gösteriyor; Harnaam'ın yüzü ve vücudunda baş edemediği kadar çok kıl çıktı.

Harnaam, güzel giyinmeyi, makyaj yapmayı seven bir genç kız ama sakallarından vazgeçmiyor. İnsanların aşağılamaları ve alaycı bakışlarına aldırmadan etek giyecek kadar cesur olan Harnaam, birçok kişinin cesaret edemeyeceği kadar ciddi bir duruş sergileyerek kendisini dış görünüşünden dolayı yargılayanlara meydan okuyor.

DİNİ SAÇ KESMEYİ YASAKLIYOR

Önceleri traş olan ve ağda yöntemiyle yüzündeki ve vücudundaki kıllardan kurtulmaya çalışan Harnaam'ın acı dolu ve binlerce sterlina mal olan epilasyon yöntemleri sadece kısa vadeli çözüm oldu. Harnaam Facebook, Reddit gibi pek çok sosyal medya platformunda küfürlü yorumlarla aşağılandı ve dini Sihizm, saç kesmeyi yasakladığından dolayı radikal bir karar aldı: Sakal ve bıyıklarını kesmeyecekti!

sakallai-kiz1.20150317162530.jpg
ANTİ-ZORBALIK/ZORBALIĞA HAYIR KAMPANYASI

Harnaam Kaur yaşadıkları ve deneyimleri hakkında konuşmak için ITV'deki This Morning adlı programa çıktı ve kendisi gibi dış görünüşü yüzünden aşağılanan binlerce insan için öncülük ettiği anti - zorbalık kampanyasını anlattı.

SADECE DİNİ NEDENLERDEN DEĞİL...

Harnaam, sakal ve bıyıklarını uzatma kararının sadece diniyle bağlantılı olmadığını şu sözlerle anlattı:
'Önce benim sakal ve bıyıklarımı kesmeme nedenim dinimin gereklilikleri sebebiyle oldu ama yıllar içinde daha kişisel bir duruşla ve düşünceyle kesmeme kararımda daha da emin hale geldim."

SİHİZM NEDİR? NEDEN SAÇ KESMEYİ YASAKLAR?

Bollywood filmlerine olan ilgim Hint kültürünü öğrenme konusunda bana inanılmaz şekilde yardımcı oldu. Sihizm, Hindistan coğrafyasında yaşayan onlarca dinden biridir. Sihizm'in kurucusu 15 ve 16'ncı yüzyıllar arasında Pakistan'ın Lahor kenti yakınlarında yaşamış Guru Nanak Dev adlı bir din adamıdır. Kutsal kitaplarının adı Guru Granth Sahib'tir. Sihizm'e inanana Sih denir. Sih, talebe, öğrenci anlamlarındadır. Sihler yoğun olarak Hindistan coğrafyasında yaşarlar. Sihizm'e inanan
25 milyon civarı Sih yaşamaktadır günümüzde. Sihizm, bütün dinler gibi özünde iyiliği ve güzelliği barındırır. Sihizm, Hinduizm ve İslamiyetten benzer yönler almıştır. 

sakalli-kiz-4.jpg

Sihler saçlarını kesmez; makas ve jilet kullanmak günahtır. Günah olduğu için, Sih erkeklerinin hepsi uzun saçlıdır; tabii uzun saçlı olmalarını göstermezler. Genelde saçları başlarında topak şeklinde toplayıp ince bir örtüyle örterler, örtünün üzerini de sarık şeklinde sarıp, bir takke şekli meydana getirirler. Ve bu sarıklarını gün boyu, yatağa giresiye kadar başlarından çıkarmazlar. Kadınlar zaten genelde uzun saçlı oldukları için Sih kadınlarının diğer Hint kadınlardan pek fark yoktur, hatta erkeklere göre giyimde daha özgürdürler;; ama Sih erkeklerinde ise durum biraz katıdır. Erkek çocukların küçük yaşlardan itibaren saçları topak şeklinde bağlanıp örtüyle kapatılır. 

sakalli-kiz6.20150317162605.jpg
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR? NEDEN KILLANMA YAPAR?

Polikistik Over Sendromu (PCOS, PKOS); yumurtalıklarda irileşme ve bir çok küçük kist oluşumu ile karakterize olup kişide bir takım hormonal problemlere zemin hazırlayan ve günümüzde neden oluştuğu halen kesin olarak bilinmeyen bir durumdur.

Yandaki resimde polikistik over sendrom olan bir kişinin yapılan ultrasonunda yumurtalığındaki küçük kistler izlenmektedir.

Polikistik over sendromu olan kişilerde;

-Adet gecikmeleri (oligomenore)
-Sivilce (akne)
-Obesite (normalden fazla kilolu olma)
-Tüylenme (hirsutism)
-Yumurtlamanın düzgün olmaması (anovulasyon) sonucu kısırlık gibi problemler vardır.

Kanda hormon ölçümleri yapıldığında çeşitli dengesizlikler saptanır; özellikle LH (Luteinizan Hormon) ve erkeklik hormonları (testosteron, DHEAS) yükselmiştir.

Bu sendromda; beyindeki hipofiz bölümünden salgılanan ve yumurtalık hormon üretimini düzenleyen, FSH ve LH hormonları arasındaki denge bozulmuştur. Bunun sonucu olarak yumurtalık hormon üretiminde anormal sapmalar ve yumurtlamada problemler oluşmaktadır.

Erkeklik hormonu yüksekliğine bağlı olarak vücutta (özellikle yüzde, göğüslerde, göbek etrafında ve bacaklarda) erkek tipi tüylenme artışı (kıllanma) olurken bazen köşelerde açılma şeklinde erkek tipi saç dökülmesi (lokal alopesi) de izlenmektedir.

Hastalığın bir diğer fenomeni olan yumurtlama olmaması (anovulasyon) sonucu progesteron hormonu üretimi olmamakta ve estrojen hormonu tek başına salgılanmaktadır. Estrojen hormonunun tek başına salgılanması ise rahim kanseri riskini arttırabilmektedir.

Hastalığın bulguları tipik olarak puberte ile başlar. İlk adetle birlikte adet düzensizlikleri, adet gecikmelerini takiben oluşan yoğun adet kanamaları ilk şikayetlerdir. Bu hastalar sıklıkla adet gecikmeleri şeklinde belirgin adet düzensizliklerinden yakınmaktadırlar.

Sonraki dönemde yıllar içersinde giderek artan erkek tipi kıllanma (hirsutism) izlenir. Daha önceleri çenede ve dudak üzerindeki tek tük, ince olan tüyler giderek kalınlaşır ve sayı olarak artarak estetik bir problem yaratır. Yetişkin yaşta bu yakınmalara ilave olarak "infertilite" yani çocuk olmaması problemi de eklenebilir.

sakalli-kiz3.jpg