BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  GÜNCEL

Şaka gibi! Şehitlik unvanını geri aldılar

Tunceli’de operasyon dönüşü ölen askerin şehitlik unvanı geri alındı. Askerin aiesi duruma tepki gösterdi.

Abone ol

16 yıl önce Tunceli’de operasyon dönüşü Serik suyuna düşerek hayatını kaybeden Piyade Er Muhammed Yordam, şehitlik kapsamına alınmadı.

9 Ekim 2000 tarihinde Tunceli’de askeri görevini yapan Piyade Er Muhammed Yordam, operasyon dönüşü Serik düşerek hayatını kaybetti. Yaşanan talihsiz olay sonrasında Piyade Er Muhammed Yordam için Adıyaman’da tören düzenlendi. Düzenlenen törene Adıyaman’ın il protokolü ile askeri erkan ve onlarca vatandaş katıldı.

ŞEHİTLİĞE DEFNEDİLDİ

Evli ve 2 çocuk babası olan Piyade Er Muhammed Yordam’ın cenazesi Adıyaman Ulu Camide kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları içerisinde Adıyaman Belediyesi Şehitlik Mezarlığına defnedildi. Piyade Er Muhammed Yordam’ın ailesine 13 Ekim 2000 tarihinde zamanın Kara Kuvvetler Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından Şehit Taziyet Belgesi gönderildi. Gönderilen belgede, "Değerli oğlunuz P. Er. Muhammed Yordam’ın onurlu görev uğrunda Allah’ın taktiri ve mevkilerin en yüksekliği olan şehitlik mertebesine ulaşmasından büyük acınızı paylaşırız" denildi.

u_7124.jpg

"ŞEHİT DEĞİL" YAZAN EVRAK GÖNDERİLDİ


Ancak şehitlik kapsamına alınan Piyade Er Muhammed Yordam’ın ailesine bir süre sonra evraklar gönderilerek, şehit olmadığı belirtildi. Eşinin şehitlik kapsamına alınmamasına tepki gösteren Piyade Er Muhammed Yordam’ın eşi Sunay Yordam, şehit kocasına önce şehitlik verildiğini ama daha sonra nedense şehitlik unvanının verilmediğini ve kocasının Adıyaman Şehitlik mezarlığında gömüldüğünü belirtti. Sunay Yordam, daha önceden yüzlerce yere başvurduğunu, eşinin şehitlik unvanını alıp resmi evraklarda da belirtilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini ama maddi imkansızlıklar nedeniyle dava açamadığını belirtti.

ŞEHİTLİK YASALARININ HAKKINDAN FAYDALANAMIYORUZ

2 çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Piyade Er Yordam’ın eşi Sunay Yordam, ülkenin şehidine sahip çıkmasını istediklerini belirtti. Yordam, “Türkiye’de birçok acı yaşanıyor, şehitlerimiz gün ve gün artıyor. Gönül ister ki bizlerin çektiği sıkıntıları ve acıları kimse çekmesin. Ama maalesef ki bu acılar yaşanıyor ve yaşanmaya da devam ediyor.

Eşimin şehit olması bizler için gurur verici bir duygu şehit eşi olmam da benim için büyük bir onurdur. Bizlerin üzüldüğü nokta eşimin 14 aylık vatani görevini yaparken bir şekilde şehit oluyor. Şehidimiz için burada törenler düzenleniyor ve şehidimiz burada öyle bir sahipleniliyor ki ’şehittir bizimdir diye’ bize dahi gösterilmiyor. Ondan sonra şehit kapsamına alınmadığını çok acı bir şekilde öğreniyoruz. Benim eşim vatani görevini severek yapan bir insandı. Vatanı uğruna ölümü göze alan bir insandı. Eşimden bana geriye kalan 2 çocuğum oldu.

u_6801.jpg

Eşim şehit kapsamına alınmadı maalesef. Eşim o üniforma altında şehit oldu. Sonuçta eşim büyük bir törenle uğurlandı. Ve şehit kapsamına alındı daha önceden. Biz eşimin şehit olmasından gurur duyuyoruz. Bize gelen evraklar ve belgelerde şehittir denilen eşim mahkeme sonucunda şehitlik unvanını alamıyor. Ve eşimden kalan 2 çocuğum şehitlik yasalarının hiçbir hakkından da yararlanamıyor. Biz bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Eşim orada özel işi için bulunmuyordu. Orada çobanlıkta yapmıyordu bizlerin sürüsü de yoktu. Eşini çocuğunu bırakıp vatani görevi uğruna şehit düştü. Ve her ne şekilde olursa olsun eşimin şehit kapsamına alınmasını istiyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

"EŞİM ŞEHİTLİĞİN İLK ŞEHİDİ"

Önce şehit olan ve daha sonra şehitlik kapsamına alınmadığını belirten Piyade Er Muhammed Yordam’ın eşi Sunay Yordam, "Eşim şu an şehitlikte ve Adıyaman şehitlik mezarlığının ilk şehidi. O bana Rabbimin bir lütfü diyorum. Çünkü şehitlik kapsamında dünya gözüyle değerlendirilmeyen eşim, şehitlik mezarlığında bulunan şehitlere adeta bir komutan gibi ilk başta o şehitliğin o mezarlığın ilk şehidi" dedi.

i_9456_1.jpg
"TÜRKİYE ŞEHİDİNE SAHİP ÇIKMALI"

Piyade Er Yordam’ın 16 yaşındaki doğlu Mustafa Yordam ise sürekli baba yokluğuyla yaşadığını belirterek, "Babamın en başta gururunu yaşıyorum. Babamın şehitlik belgesinin gerçekten verilmesini istiyorum. Küçüktüm o zamanlar bilmiyorum, sima olarak da tanımıyorum ama her zaman boşluğu hissediliyor. İnsanın babasız yaşaması çok zor bir durumdur. Sonuçta anneniz sizin için çabalıyor ve bu çabası sırasında hiçbir kimsenin yanında olmadığını siz görüyor ve biliyorsunuz. Bilemiyorum yani Türkiye şehidine sahip çıkmalı” diye konuştu.