BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Said-i Nursi'nin Ata'ya isyan ettiği an!

Said-i Nursi’nin hayatını anlatan film ‘Hür Adam’ın yönetmeni Mehmet Tanrısever film vizyona girmeden Fethullah Gülen'e göstereceğini söyledi.

Abone ol

Mehmet Tanrısever’in yapımcılığı ve yönetmenliğini üstlendiği Said-i Nursi’nin hayatını anlatan film ‘Hür Adam’ çok ses getireceğe benziyor...

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Mehmet Tanrısever’in yaptığı, 7 Ocak’ta vizyona girecek olan Said-i Nursi’nin hayatını anlatan “Hür Adam” filmi, pek çok tartışmayı yeniden gündeme getirmeye aday. Vatan gazetesinin haberine göre, filmin ‘bir insan’ filmi olduğunu belirten Tanrısever, en çok ses getirecek sahnelerinin başında ise Atatürk ve Nursi’nin karşılaştıkları sahne olacağını söyledi.

Tanrısever çekimleri 8 hafta süren filmde Said-i Nursi’nin hayatının tamamının anlatılmaya çalışıldığını belirtti. Senaryosunu Ahmet Çetin ve Mehmet Uyar’la birlikte yazdıklarını söyleyen Tanrısever, “Said-i Nursi’yle ilgili 6 bin sayfa kitap okudum, 20 farklı kitaptan faydalandım, değişik yazarlar ve fikirlerden bir ortak akıl oluşturdum. Bu film Gandi’den, Çağrı’dan etkileyici. Bu filmde Türkiye’de kullanılmayan D21 dijital bir malzeme kullandık” dedi.

Kimse sponsor olmak istemedi

Filme Kültür Bakanlığı’nın destek vermediğini ve kimsenin sponsor olmadığını söyleyen Tanrısever, “Said-i Nursi’ye herkes kafasında ne kadar değer veriyorsa o kadar beğenecek ya da eleştirecek. Eğer Said-i Nursi’yi bir melek gibi hatasız görüyor öyle bakıyorlarsa eleştirebilirler tabi” dedi. Tanrısever senaryo aşamasında cemaatin fikir önderleri ve 300’e yakın kişi ile görüştüklerini de belirtti.

ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in senaryoyu okumadığını ama Gülen’e böyle bir film çekmeyi istediğini söylediğini Gülen’in de çekmesine onay verdiğini belirten Tanrısever, filmi vizyona girmeden Amerika’ya giderek Fethullah Gülen’e izlettireceğini de söyledi.

Tanrısever filmin Kürt sorunun çözümüne büyük katkı yapacağını iddia ederek, “Filmde Said-i Nursi, kendilerine katılmasını isteyen Şeyh Sait ve isyancılara “Yüzlerce yıldır bizi idare eden bu Türkler bundan sonra da bizi idare edecektir. Eğer menfi insanlar varsa onlarla mücadele edin ama Türklere kılıç çekmek haramdır” diyor. Nursi’nin bu birleştirici fikirleri filmde pek çok sahnede yer alıyor” diye konuştu.

Said-i Nursi’nin mahkemeye isyan sahnesi

Yönetmen Mehmet Tanrısever, filmdeki bir sahneyi de şöyle anlattı: “Bir onbaşı geliyor. O kadar alim olan Nursi, onbaşıya peki kardeşim sen devletin adamısın, devletin görevini yapıyorsun diyerek onbaşıya karşı çıkmıyor ama bir zalimin karşısında bacak bacak üstüne atıyor hiç de minnet etmiyor.”

ÇOK TARTIŞILACAK KARELER İÇİN TIKLAYIN!