BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,68
HABER /  GÜNCEL

Sahte Wikileaks belgeleri ardından Pakistan'dan özür

Pakistan basını, Hindistan'ın Keşmir'de soykırımla suçlandığı Wikileaks sızıntılarına geniş yer vermişti. Sahte belgelerle kandırıldıklarını itiraf eden gazeteler, özür diliyor.

Abone ol

Hindistan aleyhinde mesajlar içeren sahte belgeler, Pakistan gazetelerini oyuna getirdi.

Pakistan basınının önde gelen gazeteleri, Wikileaks'in sızdırdığı Amerikan elçilik telegraflarında Hindistan'ın çok sert suçlamalara maruz kaldığını haber vermişlerdi.

Fakat şimdi aynı gazeteler, Hindistan belgelerinin sahte olduğunu ve Wikileaks tarafından sızdırılmadığını itiraf etmek zorunda kaldı.

Sahte belgeleri gerçek sanan birçok Pakistanlı, baş düşmanları Hindistan hakkında Amerikalı diplomatların da kendileriyle aynı görüşleri paylaştığını okumaktan memnuniyet duymuştu.

Sahte belgelerde, Amerikalı diplomatlar Hindistan'ı Keşmir'de soykırım uygulamakla suçluyor. Ayrıca, Hintli casusların Pakistan'ın kuzeybatısında yer alan sorunlu bölgesi Veziristan'da ve güneybatısındaki Baluçistan'da İslamcı militanları desteklediği iddia ediliyor.

Hiçbir gerçeklik payı olmadığı anlaşılan belgelerde Hindistan ordusunun bir yandan da fanatik Hindu gruplara destek olduğu iddiasına yer verilirken, Amerikalı bir diplomatın Hindistan genel kurmay başkanı hakkında ''beceriksiz bir asker'' dediği ileri sürülüyor.

Bu iddialar, Pakistan basınında büyük yankı buldu.

Fakat Wikileaks belgelerinin orijinallerini elinde bulunduran uluslararası medya kuruluşlarından İngiliz Guardian gazetesi, belgeleri dikkatle tarayıp incelediklerini ve Pakistan gazetelerinde yer alan iddiaların Wikileaks'le hiçbir ilişkisi olmadığını duyurdu.

Yaptıkları hatanın farkına varan Pakistan gazetelerinden Express Tribune, ''Doğruluğunu yeterince incelemeden yayımlamış oldukları yanlış haberden dolayı derin üzüntü duyduklarını ve özür dilediklerini'' ön sayfasından verdi.

Kimi gözlemciler, sahte belgelerin internete Pakistan gizli servisi tarafından konmuş olabileceğini düşünüyor.