BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.498,79
HABER /  SAĞLIK

Sahte bal bağışıklık sistemini çökeltiyor

Honeyci Markasının Kurucusu ve Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, sahte bal nasıl anlaşılır, sahte balın zararları nelerdir sorularına yanıt verdi.

Abone ol

Doğal ilaç olarak kullanılabilen ham bal, soğuk kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu zinde tutuyor. Son dönemde satışları artan sahte bal, bağışıklık sistemini çökerterek, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşmasını tetikliyor. Gerçek balın tadının damakta 15-20 saniye kaldığı ipucu veriliyor.

Doğrudan arı kovanından elde edilen ve herhangi kimyasal işleme uğramayan ham bal, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon ve kansızlığı da önleyerek, vücudu dinç ve zinde tutuyor. Ancak son dönemlerde artan sahte bal satışları ile tüketicilerin sağlığı tehlikeye girdi. Sağlık açısından birçok zararı bulunan sahte bal, bağışıklık sistemini çökerterek, özellikle diyabet ve tansiyon hastaları için ciddi riskler oluşturuyor.

Bir Tatlı Kaşığı Ham Bal Şifa Veriyor

Vücuda yüksek dozda şeker yüklemesi yapan sahte balın, bağışıklık sistemine zarar vererek, diyabet ve tansiyon hastalarında birçok yan etkiye neden olduğunu söyleyen Honeyci Markasının Kurucusu ve Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy; “Hiçbir ısıl işlem görmemiş ham bal içerdiği vitamin, mineral ve aminoasitler ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek koruyor. Ham balı kararında yemek, diyabet hastalarına bile dokunmaz. Diyabet hastasının yediği bir tatlı kaşığı bal, ona şifa verir” dedi.

Sahte Bal, Kansere Kadar Götürür

Sahte balın kişiyi kansere kadar götürebileceğinin altını çizen Aksoy, “İçine mısır şurubu katılması sebebiyle sahte bal, diyabet hastalarını komaya dahi sokabilir. Ayrıca, kanser hücreleri şekeri çok seviyor. Dolayısıyla sahte balın bağlantılı olarak vücudumuza birçok zararı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Tadı Damağınızda Kalıyorsa Gerçek Baldır

Sahte bal ile gerçek balın nasıl ayırt edilebileceği konusunda ipucu veren Aksoy, “Laboratuvarda tahlil yaptırılarak ya da balı bilen ve bu işin uzmanı olan kişiye tattırarak balın gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Ayrıca, balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır” dedi.

bal