BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,85
HABER /  GÜNCEL

Şahin: 'Anlatmaktan yorulduk, çözüm istiyoruz'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti.

Abone ol

Şahin, ziyarette, her hafta yaklaşık 5 heyet ağırladıklarını ve onlara Suriyelilerin yaşadığı sorunları anlattıklarını söyledi.

Heyetlerin Türkiye’nin Suriyeliler için yaptıkları konusunda başarılı olduğunu dile getirdiğini ifade eden Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ortak proje üretelim noktasında şu ana kadar elle tutulur hiçbirşey gelmedi. Hem hükümetimizin hem de yerel imkanlarımızla halkımızın verdiği güçle beş yıldan beri büyük bir gayret gösteriyoruz. Ama bu sorun yalnızca Türkiye’nin sorunu değil. Bütün dünyanın, bütün insanlığın, bütün insanlık vicdanının sorunu. Bu konuda özellikle sizin gibi liderlerin çok daha güçlü çözüm odaklı süreci yönetmesi gerekiyor. Ve artık hakikaten de halkımızda Suriyeli mültecilerde biz yöneticilerde anlatmaktan yorulduk, çözüm istiyoruz. Net elle dokunulur projeler istiyoruz.”

7 Haziran'da Türkiye'nin kritik bir seçim süreci atlattığını belirten Şahin, bu süreçte iç muhalefetin seçmeni yanlış yönlendirdiğini gördüklerini aktardı.

DÜNYA KAMUOYUNUN DİKKATİNİ TÜRKİYE’YE ÇEKMEYE ÇALIŞIYORUZ

Bir taraftan büyük bir fedakarlık yapıp dünya barışına yardımcı olmaya çalışırken bir taraftan da iç muhalefette Suriye ve mülteciler konusunda da çok yoğun kampanya süreci geçirdiklerine dikkati çeken Şahin, “Dolayısıyla sizlerin çok daha hızlı, radikal ve yapıcı kararlar almanız gerektiğine inanıyorum" dedi.
Guterres de ziyaretleri sırasında Türkiye'deki duruma dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştığını belirtti.

"Bu ziyaretimin amacı burada mümkün olduğunca çok gürültü çıkarabilmekti” diyen Guterres, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Böylelikle hem uluslararası camianın hem de küresel medyanın dikkatini buraya çekmekti. Bunu yaparken de hem Türkiye'nin ne kadar cömert davrandığının altını çizebilmek hem de uluslararası desteğin eksikliğini vurgulayabilmek isterim. Çünkü Türkiye'de mülteciler için uygulanan projelerin çok daha fazla destek alması gerekiyor, hem maddi hem de manevi. Ülkelerin sadece para vermesi de yeterli değil, tıpkı Türkiye gibi sınırlarını açıp bu mültecilerin en azından bir kısmını ülkelerine kabul ederek Türkiye'ye destek vermesi gerekir. Türkiye'nin yaptıkları konusunda en derin takdirlerimi belirtmek istiyorum. Çünkü Suriyeliler konusunda Türkiye cömert tutumunu göstermeseydi, gelişmelerin etkilerini çok daha şiddetli şekilde tüm bölge üzerinde görecektik.

Türkiye'nin yardımları sayesinde, bölgede meydana gelebilecek çok daha büyük ölçekli istikrarsızlığın önüne geçilmiş oldu. Böyle bir istikrarsızlık da siyasi olarak çözümü tamamen ümitsiz hale getirirdi. Türkiye'nin izlediği doğru politikaydı."

Konuşmaların ardından Şahin, Guterres'e Gaziantep yöresine ait hediyeler takdim etti.