BIST 9.708
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.427,56
HABER /  GÜNCEL

Şah Fırat operasyonu için Kürtlerden destek alındı mı?

Süleyman Şah türbesindeki askerlerin tahliyesi için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haftasonu gerçekleştirdiği operasyon için Suriye'deki Kürt güçleri "Türkiye'ye destek verdik" demişti. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise iddialar reddedildi.

Abone ol

Süleyman Şah türbesindeki askerlerin tahliyesi için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haftasonu gerçekleştirdiği operasyon için Suriye'deki Kürt güçleri "Türkiye'ye destek verdik" demişti.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü ve Başbakan ise bu iddiayı reddetti.

Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birlikler, Suriye'ye geçerek Türkiye'ye ait olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda görev yapan askerleri .

BBC Türkçe'ye dün konuşan Kobanili kaynaklar operasyon öncesi Türkiye’den resmi bir heyetin Kobani kantonu yönetimiyle görüştüğünü söylemişti.

Kobani Kantonu Dışişleri Sözcüsü İdris Nassan, Türk askerinin operasyon için "Kobani kantonunun izni dahilinde Kobani’den girdiğini" .

Türkiye basınında yer alan haberlere göre de Kobani'de Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadele etmiş olan Kürt güçleri YPG, Kobani’ye giren Türk birliklerine 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluşturulduğunu ifade etti.

Davutoğlu: Yardım, destek istemeyiz

AKP Seçim Koordinasyon Merkezleri Başkanları Eğitim Toplantısı'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "Şah Fırat Operasyonu Ankara'da Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin direktifleriyle ve cumhurbaşkanımızın onayıyla uygulamaya geçmiştir. Uluslararası hukukumuzu, insanımızı ve tarihi mirasımızı koruma yönündeki böylesi bir operasyon için hiçbir yerden izin almayız. Hiçbir yerden yardım ve destek istemeyiz" dedi.

Davutoğlu, operasyonla ilgili şu detayları paylaştı:

"Mehmetçik Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yürürken oradaki emanetleri ve askerlerimizi almak üzere yürürken ikinci bir kol Suriye'ye Eşme'den girdi ve Suriye tarafından bu topraktan daha büyük ölçekte bir toprağı kontrol altına alarak gece saat 21.02'de bayrağımızı o topraklara dikti. Uluslararası hukukumuzu korumak ve vatan toprağının tesciliyeti anlamında da iki operasyon aynı anda yapılarak vatan toprağını bu kez Suriye'nin Eşme Köyü civarında bir tepeye intikal ettirdik."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın da düzenlediği basın toplantısında iddiaları yalanladı ve "Operasyonun selameti açısından müttefiklere bilgi verildi. Suriye’ye de nota iletildi. Bahsedilen örgütlerle işbirliği söz konusu değildir" dedi.

Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesine dair bir soruyu da yanıtlayan Kalın, Türkiye'nin '1400 yabancı savaşçı niteliğindeki kişiyi sınır dışı ettiğini' söyledi.

Karayılan: YPG'nin bilgisi ve onayı ile yapıldı

KCK yöneticilerinden Murat Karayılan da Süleyman Şah Türbesi operasyonunun YPG'nin bilgisi ve onayı ile yapıldığını ifade etti ve "Türkiye operasyon öncesi IŞİD ile de temasa geçti. IŞİD bu nedenle herhangi bir müdahalede bulunmadı" iddiasını gündeme getirdi.

Fırat Haber Ajansı'na konuşan Karayılan, "Tamamen tartışılmış, konuşulmuş ve karşılıklı çıkarlar temelinde ortak bir plan doğrultusunda uygulanmış bir harekat söz konusudur" dedi.

Karayılan, "Mevcut taraflarla diplomatik ilişkiler sayesinde zaten görüşülmüş, haberdar edilmiştir. Açık ki Musul'da DAİŞ (IŞİD) tarafından alıkonulan konsolosluk mensuplarının kurtarılmasına benzer bir yöntemle buradaki askerler getirilmişlerdir. Burada herhangi bir askeri başarı veya zafer yoktur; çünkü herhangi bir çatışma ile yapılmış bir kurtarma operasyonu yoktur. Dolayısıyla başarıdan veya başarısızlıktan bahsetmenin yeri de yoktur. Burada daha çok ilişkinin ve diplomasinin iyi kullanılmasından bahsetmek mümkündür" diye konuştu.

Karayılan ayrıca bu operasyonun, 'ilişkilenmek ve dostluk geliştirmek için iyi bir başlangıca vesile olabileceğini' söyledi.