BIST 9.558
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.488,76
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hemşireye el uzatanın elini bükerim

Sağlık Bakanı Akdağ, Dünya Hemşireler Günü'nde konuştu...

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşla sağlık çalışanını asla karşı karşıya getirmeyeceklerini belirterek, ''Ülkenin Sağlık Bakanı olarak söylüyorum, kim bir sağlık çalışanına elini uzatırsa o eli bükmek de benim boynumun borcu olsun'' dedi.

Akdağ, Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, ebe ve hemşirelerin sağlık hizmetlerinde çok önemli bir yere sahip olduğunu, bu meslek mensuplarının toplumda her zaman saygı gördüğünü söyledi.

Hemşirenin kelime anlamının ''kız kardeş'' olduğunu, bu mesleği yapanların hastalara anne şefkatiyle yaklaştığını anlatan Akdağ, ''Bir de erkek hemşireler var. Onlar da hastalara baba şefkatiyle yaklaşıyor'' diye konuştu.

Sağlık hizmetlerinden memnuniyetin artmasında ebe ve hemşirelerin payının büyük olduğunu, geçmişte sağlık alanında büyük sorunlar yaşandığını ifade eden Akdağ, ''Bunları düzeltmeyi hep istedik. O yüzden 10 yıldır günde 10 saat çalışıyoruz. Biz de sizlerle nöbet tutuyoruz. Çocuklarımızın nasıl boy attığını göremedik. Sizler olmasaydınız başaramazdık, Allah razı olsun'' ifadesini kullandı.

"EBE VE HEMŞİRE SAYISI YETERSİZ"

Akdağ, Türkiye'deki ebe ve hemşire sayısının yetersiz olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinde 100 bin kişiye 850 hemşire düşerken, bu sayının Türkiye'de 230 civarında bulunduğuna dikkati çekti.

Üniversitelerin ebe ve hemşire yetiştiren bölümlerinin kontenjanlarının artırılmasına geçmişte karşı çıkıldığını, ancak 2023'e kadar mezun olması beklenen 200 bin ebe ve hemşirenin işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmayacağını vurgulayan Akdağ, bu sayede ebe ve hemşirelerin iş yükünün de hafifleyeceğini söyledi.

Ebe ve hemşirelerin ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılması talebini de değerlendiren Akdağ, buna kendisinin de olumlu baktığını bildirdi.

Bu meslek grubuna yönelik gece ve gündüz bakım evlerini önemsediğini ifade eden Akdağ, ''Her ebe ve hemşire, çocuğunu hangi şiftte olursa olsun bakım evine bırakabilmelidir'' diye konuştu.

"KİM ONLARA EL KALDIRIRSA.."

Sağlık Bakanı Akdağ, konuşmasında sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri de anlattı.

Ebe ve hemşirelerin görevleri başındayken şiddetle karşılaşan görevlilerin başında geldiğine işaret eden Akdağ, ''Durum böyle, ama bunu kabullenmeyeceğiz. Çok ciddi tedbirler almaya başladık. Toplumda da bir hassasiyet oluştu. Bu lehimize bir durum'' değerlendirmesinde bulundu.

Oluşturacakları 113 numaralı telefon hattına iletilecek şikayetlerle ilgili her türlü takibin bakanlık tarafından yapılacağını, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarını da hukuki olarak bakanlığın temsil edeceğini bildiren Akdağ, hastaların sağlık çalışanlarına şiddet konusunda bilinçlendirilmesi için afişler asılacağını kaydetti.

Sağlık çalışanlarının da stresle baş etmeleri için eğitileceğini belirten Akdağ, ''Vatandaşın büyük kısmını sanki sağlık çalışanlarının karşısındaymış gibi gösterenlere de itibar etmeyeceğiz. Vatandaşla sağlık çalışanını karşı karşıya getirecek eylemlerin de içinde olmayacağız. Vatandaşla sağlık çalışanını asla karşı karşıya getirmeyeceğiz'' vurgusunu yaptı.

Hemşireler adına konuşan Sibel Yıldız'ın, ''Bize şiddetle uzanan elleri güle döndüreceğiz'' sözünü de değerlendiren Akdağ, ''Allah bu düşünce sahiplerinden razı olsun, hepinizden. Ülkenin Sağlık Bakanı olarak söylüyorum, kim bir sağlık çalışanına elini uzatırsa o eli bükmek de benim boynumun borcu olsun. Yeter ki böyle düşünün, böyle davranın'' dedi.

Son 4 ayda 84,5 kilodan 77,5 kiloya düştüğünü ifade eden ve obeziteyle mücadelede ebe ve hemşirelerden katkı isteyen Akdağ, ''Kimin fazla kilosu varsa hep birlikte verdireceğiz'' diye konuştu.

Akdağ, daha sonra törende, görev yaptıkları illerde yılın hemşiresi seçilenlere birer plaket verdi.