BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,75
ALTIN 2.493,59
HABER /  DÜNYA

Sağlık Bakanı istifa etti

İspanya Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Eşitlik Bakanı Ana Mato, görevinden istifa etti.

Abone ol

Ajansların haberine göre; Eski eşinin yolsuzluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada mahkeme tarafından ifadeye vermeye çağırılan İspanya Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Eşitlik Bakanı Ana Mato'nun, bu durumu kaldıramayınca istifa ettiği iddia edildi. 

Ülkedeki çok sayıda yolsuzluk olaylarına bakan Ulusal Mahkeme Yargıcı Pablo Ruz, 'Gürtel' olayı olarak bilinen davada Bakan Mato'nun o zamanki eşi olan ve belediye başkanlığı görevinde bulunan Jesus Sepulveda'nın bazı işadamlarından ihaleler karşılığında çeşitli hediyeler aldığına karar verdi. Yaklaşık 500 bin Avroyu bulan bu hediyelerden Sağlık Bakanı Ana Mato'nun da yararlandığına kanaat getiren Yargıç Pablo Ruz, bakanın da ifade vermesini istedi. 

İddanamenin basına yansıması ile başta anamuhalefet Sosyalist İşçi Partisi (PSEO) olmak üzere mecliste bulunan tüm siyasi partiler Bakan Mato'ya derhal istifa etmesi çağrısında bulundu. Baskılara daha fazla dayanamayan Sağlık Bakanı Ana Mato, Başbakan Mariano Rajoy ile bir görüşme yaparak partiye daha fazla zarar vermemek için istifasını sundu. İddanamenin açıklanmasından bir gün sonra mecliste toplumu rahatlatıcı yolsuzluklarla ilgili konuşma yapması beklenen Başbakan Rajoy bu istifayı kabul ederek işleme koydu. 

Ana Mato ise basına kısa bir açıklama gönderdi. Mato, 'Gürtel' davasında yargıçın kendisini sanık olarak çağırmamasına rağmen partisine ve hükümete zarar vermemek için istifa ettiğinin altını çizdi. İspanya'da 2011 yılında yapılan son genel seçimlerinde büyük bir oy çoğunluğu ile iktidara gelen Halk Partisi (PP) 3 yıllık iktidarı boyunca sonuçlanan yolsuzluk davalarında çok sayıdaki siyasetçi hapis cezası aldı.