BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  SAĞLIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı! Şehir hastaneleriyle ilgili önemli karar

AK Parti'nin en büyük projelerinden olan şehir hastaneleriyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin katıldığı televizyon programında ''Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi yapmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük hayali olan şehir hastaneleriyle ilgili önemli bir karar alındı.. Şehir hastaneleri artık  üniversiteler hastanesi olacak.

Haberi CNN Türk'te Hakan Çelik'in programına katılan katılan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca verdi. Koca: ''Kanun tasarısında çok gündeme gelmedi. Bundan sonraki dönemde birden fazla üniversite ile işbirliği ile birlikte kullanım protokolü yapabiliyor olacak. Birçok markalaşmış üniversitelerimizle işbirliği yapabiliyor olacak. Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi haline getirecek yapıyı kurmuş olacağız. Özellikle üniversitelerle işbirliği içinde çalışılacak ve birlikte kullanım sağlanacak'' dedi.Fahrettin Koca'nın açıklamaları şöyle:

SAĞLIKÇILARA ŞİDDETE ÖNLEM: Herhangi bir şiddet olayında şikayete konu olmadan, yani kamu davası gibi yakalanması düşünülüyor. Eskiden yakalandığında serbest bırakılıyordu. Artık karakoldan serbest bırakılmayıp, mahkemeye sevk edilecek. Karakolda serbest bırakılamayacak.

BU OLAYI GÜNDEME GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ: Bizim sahada gördüğümüz konu cezaların ötelendiği, paraya çevrildiği olayları çok görüyoruz. Şimdilik bu konuda bir düzenleme yok. Ancak bu konuda adalet sisteminde genel bir düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyim. Bu olayı da yer yer gündeme getirmeye çalışıyoruz. 

BİR HASTANE ŞEHRİ GİBİ PLANLIYORUZ: Devlet hastanelerinde 107 bin yatak vardı. Bunların sadece 7 bini nitelikliydi. Hastanelerimizin ömrü ortalama 48 yıldı. Yani depreme dayanıklılık açısından ve hizmet açısından yeterli değildi. Bizim göreve geldiğimiz dönemde bu süre 17 yıla indi. 2023 yılında hastanelerimizin toplam yatak kapasitesi 150 bin olması ve tamamının nitelikli olması hedeflendi. Şehir hastanelerini bir hastane şehri gibi planlıyoruz. Bölgesinden en üst seviyede hizmet verilebilecek şekilde olmasını istiyoruz.

ŞEHİR HASTANELERİ ÜNİVERSİTELER HASTANESİ OLACAK: Kanun tasarısında çok gündeme gelmedi. Bundan sonraki dönemde birden fazla üniversite ile işbirliği ile birlikte kullanım protokolü yapabiliyor olacak. Birçok markalaşmış üniversitelerimizle işbirliği yapabiliyor olacak. Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi haline getirecek yapıyı kurmuş olacağız. Özellikle üniversitelerle işbirliği içinde çalışılacak ve birlikte kullanım sağlanacak.

ŞEHİR HASTANELERİNİN HASTA GARANTİSİ YANLIŞ BİR KANI: Şehir hastanelerinde hasta garantisi konusunda yanlış kanılar var. Buradan çok net ifade ediyorum. Şehir hastanelerinde ne Sağlık Bakanlığı ne de Hazine ve Maliye Bakanlığı hiçbir şekilde borç üstlenim anlaşması imzalamamıştır. Şehir hastanelerinde muayene veya poliklinik hizmetlerin de ne de ameliyat doluluk oranında ne yatak doluluk oranında ne hasta sayısında herhangi bir garanti yoktur. Çok net bir şekilde ifade ediyorum.Peki olan nedir? Görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde ilk yüzde 70'e yüzde 40'a indirim alıyoruz. 

ORGAN BAĞIŞINDA DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ÇOK ÜZERİNDEYİZ: Kadavradan oranımız düşükken canlıdan bağışta dünya ortalamasının çok çok üzerindeyiz. Kadavra noktasında gelinen bir bilinçlendirme olmadığını görüyoruz. Bu konuda bir kampanya başlatarak, toplumsal bilinci oluşturmayı düşünüyoruz. Eylem planı şeklinde düşünüyoruz. 

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE SAĞLIK SİGORTASI YOK: Sağlıkta tasarrufu düşünmek istemiyoruz. Biz ancak israfta tasarrufu yapabiliriz. Özellikle ameliyatların yapılıp yapılmadığı konusu gündem oluyor. Geçen yıl 13,5 milyon ameliyat yapıldı. 2018'de ise yüzde 11 artışla 14,7 milyon civarında gerçekleşmiş olacağını öngörüyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar geniş sağlık sigortası yok. Tüm vatandaşlarını doğduğundan itibaren kapsayan tek ülkeyiz.Buna rağmen salık harcamalarımız da OECD ortalamasının çok altında.

İLAÇ FİRMALARI DÖVÜZDEKİ DALGALANMAYI KULLANDI: Bir diğer önemli konuda ilaç konusu. Ruhsatı olan her ilaç sigorta kapsamında... Ruhsatlı ilaçların hepsini mutlak olarak ödüyoruz. Bir şekilde literatürde, ve hekimin uygun gördüğü ilacı dışarıdan temin ederek ödüyoruz. İlaç firmaları dövizdeki dalgalanmayı kullandı.. MR ve tomografi başına görüntü sayısı OECD ortalamanın üzerinde. Bununla ilgili bir e-Nabız sistemimiz var. Bundan böyle e-Nabız'da hangi ekime gittiğimi, hangi tetkikleri yaptığımıza online olarak oluşabilmek mümkün.