BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.432,60
HABER /  GÜNCEL

Sağır ve yetim kıza Manchester'da 'köle eziyeti'

İngiltere'de yıllar boyu kilere kapatıldığı, köle muamelesi gördüğü, dövülüp tecavüze uğradığı belirtilen sağır ve yetim bir genç kız yaşadıklarını mahkeme heyetine anlattı.

Abone ol

İngiltere'nin Manchester kentinde görülen bir dava, kölelik düzenini anımsatan uygulamaların günümüzde hala sürdüğünü ortaya koydu.

2000 yılında Pakistan'dan İngiltere'ye götürülen ve Pakistan kökenli bir ailenin yanına yerleştirilen bir genç kız, bugün çıktığı duruşmada yıllarca işkence gördüğünü anlattı.

Adı ve yaşı açıklanmayan ancak şimdi 20'li yaşlarında olduğu belirtilen yetim ve duyma özürlü kız, ülkenin en büyük kentlerinden Manchester'da bir evin kilerine kapatılmış.

İddianameye göre, 10 yıl kadar süreyle köle gibi muamele gören genç kız burada dövülmüş, eziyete hedef olmuş ve pek çok kez tecavüze uğramış.

Davada sanıklar 83 yaşındaki İlyas Ashar ve karısı Tallat Ashar (66) hukuk dışı şekilde alıkoyma, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma, tecavüz, cinsel taciz ve yaralamayı da içeren çok sayıda suçlama ile karşı karşıya.

Ashar çifti tüm suçlamaları reddetti.

Çocuk yaşta Salford yakınlarındaki Eccles'a götürülen kızın kaldığı evde para almaksızın çalıştırıldığı; sıkça tokatlandığı, merdane ile dövüldüğü, cinsel tacize uğradığı belirtiliyor.

Avukatlar ülkeye girdiğinde 10-12 yaşlarında olduğu belirtilen kızın geceleri de üzerinden sürgülenmiş halde, kilerin beton zemininde yatmaya zorlandığını söyledi.

İşaret dili ve bir tercüman aracılığı ile yaşadıkları konusundaki sorulara yanıt veren kız, "Çok çalıştığım için çok bitkin ve üzgündüm. Saatlerce yemek ve temizlik yapıyordum. Küçük yaştan bu yana bana sürekli vuruyorlardı" dedi.

İngiltere'de hiç bir yakını olmayan kızın her iki ülkede de hiç okula gitmediği belirtiliyor.

İddialara göre kız için devletten mali yardım da alınmış, ancak bu yardımlar kendisine aktarılmamış.

Bu nedenle Ashar çiftinin yanı sıra 44 yaşındaki kızları Faaiza ayrıca yalan beyan ile sahtecilik yapmakla suçlanıyor. Aile bu iddiayı da reddediyor.

Bu arada avukatlar, kızın İngiltere'ye ev hizmeti yapacağı belirtilerek sokulduğunu söylüyor; sınır güvenlik yetkililerinin buna nasıl izin verdiğinin de sorgulanması gerektiğini kaydediyor.

Duruşma süreci devam ediyor.