BIST 9.058
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.297,12
HABER /  DÜNYA

Sağ kalan Rus pilottan flaş iddialar!

Russia Today'e konuşan Rus pilot Konstantin Murahtin, uçağın Türkiye hava sahasına girmediğini ve vurulmadan önce herhangi bir şekilde uyarılmadığını iddia etti.

Abone ol

Rusya'nın Paris Büyükelçisi, Türkiye tarafından düşürülen Rus uçağının pilotlarından birinin Suriye ordusunun elinde olduğunu söyledi. Russia Today'e konuşan Rus pilot Konstantin Murahtin, uçağın Türkiye hava sahasına girmediğini ve vurulmadan önce herhangi bir şekilde uyarılmadığını iddia etti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise pilotun Rus ve Suriyeli özel kuvvetlerin düzenlediği operasyonla kurtarıldığını ve Lazkiye'deki Rusya'ya ait Hmeymim Hava Üssü'ne götürüldüğünü açıkladı. Pilot, Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, uçağın Suriye tarafındayken ve uyarılmadan vurulduğunu iddia etti.

Rus Büyükelçi Aleksandr Orlov'un açıklamalarını Reuters haber ajansı aktardı. Europe 1 radyosuna konuşan Orlov, "Kaçmayı başardı. Ve edindiğimiz son bilgiye göre, Suriye ordusu tarafından alındı. Rus üssüne götürülecek" dedi.

Haberde uçağın diğer pilotunun ise öldüğü belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Orlov'un açıklamalarından kısa süre sonra pilotun Rus ve Suriyeli özel güvenlik kuvvetlerinin operasyonuyla kurtarıldığını açıkladı. 

"Operasyon başarıyla sonuçlandı. İkinci pilot üssümüze getirildi. Hayatta ve sağlığı iyi" diyen Şoygu, açıklamasında operasyona katılanlara teşekkür etti.

Rusya lideri Vladimir Putin de Şoygu'nun açıklamalarını tekrar ederek, operasyona katılanlara ve kurtarılan pilota devlet nişanı verileceğini açıkladı.

PUTİN: EN YÜKSEK KAHRAMANLIK MADALYASI ALACAK

Putin, hayatını kaybeden pilotun ise Rusya'nın en yüksek kahramanlık madalyasıyla onurlandırılacağını belirtti.

PİLOT RUS TELEVİZYONUNA KONUŞTU

Russia Today'e konuşan Rus pilot Konstantin Murahtin, uçağın Türkiye hava sahasına girmediğini ve vurulmadan önce herhangi bir şekilde uyarılmadığını iddia etti.

Rusya'nın Rossiya 1 kanalına konuşan Murahtin, "Hava sahasını bir saniyeliğine bile ihlal etmiş olmamız mümkün değil. Açık bir havada, 6 bin metre irtifada uçuyorduk ve tüm uçuş boyunca uçağın kontrolü bendeydi" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN UYARDIĞINI ABD'Lİ VE HOLLANDALI PİLOTLAR DA DUYMUŞTU

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçaklarının Türkiye tarafından uyarılmasına ilişkin ses kayıtları yayınlanmıştı.

ABD'li yetkililer de dün yaptıkları açıklamalarda, Amerikan pilotlarının da Türkiye'nin Rus uçaklarına yaptıkları uyarıları duyduklarını belirtmişlerdi.

Genelkurmay Başkanlığı ise uçağın 5 dakika içerisinde 10 kez ikaz edildiğini açıklamıştı.


Rus haber sitelerinde Konstantin Murahtin'in fotoğrafları yayınlandı.