BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Şafak Pavey'in konuşması çıldırttı

Şafak Pavey'in dün mecliste türban için yaptığı konuşma medyada en çok yorumlanan konu oldu. Eleştirilerin yoğunluğu şaşırtıcı düzeyde;

Abone ol
İNTERNET HABER - CHP milletvekili Şafak Pavey'in mecliste yaptığı başörtüsü konuşması sosyal medyada alkış alırken bazı isimleri çıldırttı.

En sert tepkilerden biri AK Parti milletvekili Nimet Baş'tan geldi. Baş canlı yayında, "Bu yakıştı mı şimdi bir kadın milletvekiline. Mecliste böyle bir günde yapılacak bir konuşma" diyerek kızgınlığını ortaya koydu.

Pavey'in genel kuruldaki konuşması sosyal medyada büyük yankı bulurken geniş çevrelerden övgü almıştı. Pavey'e ağır eleştiriler hükümete yakın köşe yazarlarından geldi.

İLK TAŞI AYŞE BÖHÜRLER ATTI:
BU NEFRET SÖYLEMİDİR!


Yeni Şafak yazarı ve AKP'nin kurucu kadrolarından Ayşe Böhürler, Şafak Payev'in konuşmasına Twitter'dan ilk tepki gösteren isimlerden oldu.

TEŞEKKÜR EDEN DE VAR

GEZİ RUHU DİYEN DE...

Şafak Pavey'in Muharrem İnce'yi bile sollayan konuşması sadece eleştiri almadı. Aynı zamanda övgülerde vardı.

Dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç kürsüden bu düşüncesini dile getirmiş ve "Çok güzel bir konuşma yapan Pavey'i tebrik ediyorum" demişti.

GEZİ RUHU

Reha Muhtar, Pavey için 'Gezi ruhu' yorumunda bulundu. Muhtar şunları yazdı;

"Gezi Parkı ruhunun temel özelliği, bu ruhun bir lideri, bir siyasetçisi, bir sembolü, bir temsili bulunmamasıydı...

Dün Gezi Parkı ruhunun ilk kez parlamentoda temsil edildiğini gördüm...

AHMET HAKAN NE YAZDI?

Teşekkürler Şafak Pavey...
Başörtüsü özgürlüğüne hiçbir açık kapı bırakmadan verdiğiniz vurgulu destek için... Bunu yaparken başka özgürlükler konusunda sergilenen olağanüstü eksikliklere dikkat çektiğiniz için... Özgürlüklerin sadece bir kesim için değil, her kesim için sağlanması gerektiğini ifade ettiğiniz için... Kendi özel durumunuzdan bir cümleyle söz ederek o konuyu abartılı bir istismarın konusu yapmaya tenezzül etmediğiniz için.


İşte Böhürler'in Payev'i hedef alan o tweet'leri:

*Şafak Pavey yine yaşadığı yeri unuttu,nefret ettiği bir ülke ve insanları hakkında konuşuyor sanki.Konuştukları kendi cümleleri mi acaba?

*Ah Şafak ah! Hiç bir zaman bu ülkeyi sevemedin. Bu ülkeye hep hayran olduğun batılı  oryantalist bakış açısı ile baktın.

*Şafak Pavey muhafazakarları başörtüsü özgürlüğü üzerinden dövüyor?Kendi nefret duygularını yansıtyor,kadın özgürlüklerini savunmuyor

*Şafak Pavey'e nefret söylemi çok yakıştı! Bu söylemi yönelttiği insanların içinde ona çok emeği geçmiş insanlar da var. İlginç!

NİMET BAŞ ÇOK KIZDI;
'BU YAKIŞTI MI ŞİMDİ'


Ak Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş da tepkisini canlı yayında sergiledi. Görüş Farkı programına konuk olan Nimet Baş hayli kızgın görünüyordu. Pavey için şunları söyledi;

-"Bu yakıştı mı şimdi bir kadın milletvekiline. Mecliste böyle bir günde yapılacak bir konuşma.

O açıkçası kendisini ayrıştırırken çok yakışıksız bir konuşma yaptı.

Bir cümlesi çok rahatsız ediciydi; 'AKP'li vekillerin kimi vekillerin saklamalarından utanıyorum.'

Ne hakla diyorum. Kimsenin eşinden utandığı yok, rencide olduğu yok. Bunlar için incinmesine de gerek yok."




NİHAL BENGİSU:
SKANDAL OLARAK NİTELİYORUM


Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Pavey'in konuşmasını "üstenci" bulurken, geleneksel devlet aklına teslim olmuş bir anlayışın ürünü olarak tanımadı:

"Pavey'in anaokulu öğretmeni tarzı, pompaladığı korkunun ve üsttenci dilinin üzerini örtmeye yetmedi. AKP'yi iktidara taşıyan kadınların Meclis koltuklarına alınması gerektiğini ifade ederken mevcut AK Partili kadın milletvekillerinin "vitriniik" olduğundan dem vurması, sözde devlet aklının "içeriden böl, parçala, yut" taktiğine teslim olduğunun göstergesiydi. AK Parti'yi 11 yıldır "birlikte" taşıyan başı açık-kapalı yüzlerce kadının bu topa gireceğini düşünmesi ise en hafifinden hakaret. Yasalarda bulunmayan bir yasağa son verilmesini, ülke kadınlarının % 60'ını ilgilendiren bir hak ihlalinin giderilmesini "inancın gösteriye dönüşmesi" olarak nitelemesini ise tek kelimeyle "skandal" olarak niteliyorum." (Nihal Bengisu Karaca'nın tüm yazıları...)

MELİH ALTINOK:
"LÜTFA BAK SEN!"


Türkiye gazetesi yazarı Melih Altınok, Pavey'in konuşmasını eleştirirken "Arzumuz nezaketti, Şafak Pavey armağan etti, şükür" dedi:

"Ama biz dün daha ziyade CHP milletvekili Şafak Pavey’in “gülümsemesine” sevindik.
“Ne kadar şirindi değil mi?”
“Ne kadar tane taneydi konuşması…”
Kimse kusura bakmasın ama zencilerine seçme hakkı henüz vermiş bir ülkenin parlamentosunda konuşan beyazın nezaketine şükretmenin ciddi bir aşağılık kompleksine işaret ettiğini düşünüyorum.
Neymiş, gülümsüyormuş konuşurken?
Lütfa bak sen? (Melih Altınok'un tüm yazıları...)

KURTULUŞ TAYİZ:
"TAM BİR REZALETTİ!
"


Akşam yazarı Kurtuluş Tayiz de Pavey'in konuşmasını eleştiren isimler arasında yer aldı. Payev'i Kemalizm eleştirisi yaparan Tayiz şöyle yazdı:

"Şafak Pavey’in “Kızlar öpüşmelerini Atatürk’e borçlu” demesi, tam bir rezaletti. Bu karşılaştırma biçimi Pavey’in dar görüşlülüğünün değil, Kemalist paradigmanın iflasını gösteriyor. Modern, eğitimli ve özgür olmakla bu kadar çok övünen bir kadın vekilin dünyadan, hak ve özgürlük standartlarının vardığı düzeyden bu kadar bihaber olması üzüntü verici.'
(Kurtuluş Tayiz'in tüm yazıları...)

İŞTE PAVEY'İN GÜNDEM OLAN O KONUŞMASI: