BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.504,62
HABER /  DÜNYA

Saddam nasıl yakalandı?

Saddam Hüseyin asıldı ama onunla ilgili bilinmeyenler yeni yeni ortaya çıkıyor. İşte yakalanış öyküsü...

Abone ol

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i ABD, son eşine duyduğu derin aşk sayesinde yakaladı. 1986 yılında evlendiği Samira Şahbandar’ın Irak lideri Saddam Hüseyin için diğer üç eşinden farklı bir yeri vardı. İlk görüşte aşık olduğu kadını, kocasından boşatıp nikahına alan Saddam Hüseyin, karısına olan aşkının kurbanı oldu.

ABD’nin müdahalesinin ardından Samira ve oğlu Ali’yi Suriye’ye kaçırtan Saddam, düzenli telefon görüşmeleri yüzünden yakayı ele verdi. Gizli servislerin, Saddam’ın gizli yerini belirlemesinde eşi Samira ile haftada en az bir kez yaptığı telefon görüşmelerin de etkili olduğu sanılıyor.

Samira ile Saddam’ın hikayesi 1980 yılında başladı. Pilot Nureddin el Safi’nin güzel eşi Samira Şahbandar’ı küçük kızının gittiği okulun kermesinde gören Irak Devlet Başkanı ilk görüşte aşık oldu. Samira’yı kendisine zevce yapmak isteyen Saddam, baskı yaparak pilotu boşanmaya zorladı. Samira, 2003 yılında İngiliz The Sunday Times’a verdiği röportajda Saddam ile ilişkilerinin başlangıcını şöyle anlatmıştı:

"İki hafta sonra evime geldiğinde pilot kocam yurtdışına seyahata gitmişti. Irak’taki en güçlü adam, elinde bir çiçek buket ve çikolata kutusuyla karşımda duruyordu. Adeta dili tutulmuştu. Kendi kendime ’İşte seni gerçekten seven kişi’ dedim."

1986 yılında Saddam’ın metresi olan karısından boşanmayı kabul eden Nurettin El-Safi, mükafat olarak Irak Havayolları Müdürlüğü’ne atandı. 1963 yılında evlendiği ilk eşi Sacide, hırçın oğlu Uday’ı babasına karşı kışkırtmaya kalktığında Irak lideri, oğlunu öldürtmeyi bile düşündü. Samira’nın bir erkek bebek dünyaya getirdiği ve adının da Ali olduğu ise Hüseyin ailesinin diğer üyeleri tarafından hep inkar edildi. Saddam’ın büyük kızı Raghad, Ali’nin kendi oğlu olduğunu bile öne sürdü. Ancak ABD Hazinesi, Saddam Hüseyin’in aile üyelerinin dökümünü yaparken oğlu Ali’nin de adını saydı.

Kaynak: Hürriyet