BIST 9.140
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,58
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Sabah'ın türban anketi tam bomba!

Sabah Gazetesi'nin bugün manşetten verdiği habere göre halkın yüzde 72'si türbana evet diyor. Partilerin oy oranları da hayli farklı;

Abone ol

Sabah si'nin yayınladığı ankete göre AK Parti'nin oyu yüzde 54'e yaklaştı. Ankette MHP ve CHP için ise fazla bir değişiklik yok.

Gazetenin verdiği anketteki dikkat çeken veri ise AK Parti'nin başörtülü milletvekillere yönelik halkın görüşü oldu.

YÜZDE 72 DESTEK

MAK Danışmanlık'ın Türkiye genelinde 21 bin 600 kişiyle yaptığı ankette, deneklere kamuda ve TBMM'de başörtüsü serbestliğine ilişkin görüşleri soruldu. 'TBMM'de başörtülü milletvekili olmalı mıdır?' sorusuna ankete katılanların yüzde 72'si 'evet', yüzde 19 'hayır' cevabı verdi. Yüzde 9'luk bir kesim kararsız olduğunu ifade etti.

'Demokratikleşme paketiyle kamu kurumlarında kamu kurumlarında başörtüsünün serbest olmasını olumlu buluyor musunuz?" sorusuna ise ankete katılanların yüzde 74'ü 'evet', yüzde 16'sı 'hayır' yanıtını verdi. Yüzde 10'luk kesim bu konuda kararsız olduğunu belirtti.

KİME OY VERİRSİNİZ?

Ankete katılanlara "bu pazar genel seçim olsa kime oy verirsiniz" sorusu da yöneltildi.
Cevaplar şöyle;

AKP'nin oyu..............................yüzde 52.3,
CHP'nin oyu..............................yüzde 23.4,
MHP'nin oyu..............................yüzde 12.4,
BDP'nin oyu..............................yüzde 6.5,
SP'nin oyu.................................. yüzde 2.1,
BBP'nin oyu................................ yüzde 1.4,
DİĞER........................................yüzde 1.9

DERSHANELERİN KAPATILMASI İÇİN HALK NE DİYOR?

Ankette "Hükümetin özel dershaneleri kapatma kararını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna yüzde 22 "Kesinlikle yanlış buluyorum, kapatılmamalıdır" yanıtını verdi. Yüzde 48'lik kesimden ise "Bir program dahilinde (zamanla, eğitimde bir boşluk oluşmadan gerekli düzenlemeler yapılarak) kapatılabilir" görüşü geldi. Ankete katılanların yüzde 21'i 'kapatılmalıdır' derken, yüzde 9'u kararsız olduğunu dile getirdi.

HALKIN GÜNDEMİNDE NE VAR?

Anket, halkın öncelikli gündem maddesinin ise yerel seçimler olduğunu gösterdi. Öncelikli gündemi sorulanların yüzde 24'ü yerel seçimler yanıtını verirken yüzde 22'lik bölüm Suriye-Mısır (dış politika), yüzde 20'si ise hayat pahalılığı ve işsizlik yanıtını verdi.

EN ÖNEMLİ SORUN NE? : Ankette halkın öncelikli gündem maddeleri arasında barış süreci yüzde 14 ile dördüncü sırada, trafik kazaları da yüzde 12 ile beşinci sırada geldi.

SEÇİM SİSTEMİ : Seçim barajına yönelik bir soruya cevap verenlerin yüzde 37'si 'seçim sistemleri arasındaki farkı anlayamadım' derken, yüzde 31'i mevcut sistemle devam etmek gerektiğini, yüzde 17'si daraltılmış bölge, yüzde 13'ü dar bölge seçim sisteminin uygun olacağını kaydetti.