BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,04
ALTIN 2.324,67
HABER /  MEDYA

Sabah yazarından o dizi için Diyanet'e İran yanıtı

Diyanet'in ATV dizileri Kertenkele ve Diğer Yarım'ın camilerde çekim yapması yasaklanması eleştiri konusu oldu.

Abone ol

Sabah gazetesinin televizyon eleştirmeni Yüksel Aytuğ, Diyanet'in yasak kararına tepki gösterdi.

Aynı konuyu anlatan İran'daki filmle ilgili herhangi bir yasak getirilmediğini ifade eden Aytuğ, "İran kadar olamadık" diye yazdı.

Kertenkele dizisiyle ilgili eleştirilere RTÜK'ten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı da katıldı. ATV dizileri Kertenkele ve Diğer Yarım'ın camilerde çekim yapmasını yasaklamasıyla ilgili tartışmalara Yüksel Aytuğ da katıldı.

"İran kadar olabilmek...(!)" başlıklı köşesinde Diyanet'in yasak kararını eleştiren Aytuğ, iki konuya dikkat çekiyor:

SAHNELER YALAN YANLIŞ DEKORLARDA ÇEKİLİR

"Diyanet İşleri eğer bu iki diziyi de gerçekten izlemiş olsaydı; insanların dini ritüeller konusunda nasıl bilgilendirildiğini, hayatları kötülük yapmakla geçmiş, dini vecibelerden habersiz kişilerin nasıl iyiye, doğruya ve gerçek İslam'a yöneldiğini görmüş olacaklardı.
Bu yasaklama kararı neticesinde gerçek cami görüntülerinin ekrana getirilemeyecek olmasının ve çekimlerin 'yalan yanlış dekorlarda' gerçekleştirilmek zorunda kalınmasının sorumluluğu ise bundan böyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın omuzlarına binecektir.

İRAN'DAKİ FİLM ÖDÜL ALMIŞ

Gelelim daha da önemli mevzuya...
Bilenler biliyor, Kertenkele aslında bir İran filminden güçlü esinlenmeler taşıyor. Senaryosunu Peyman Ghassemkhani'nin yazdığı 2004 yapımı Marmoulak (Kertenkele) filmi, bizdeki dizi ile hemen hemen aynı konuyu işliyor. İşin en acı tarafı, benzer eleştirilerin orada da gündeme gelmesine rağmen, İran'da filmle ilgili herhangi bir yasaklama kararının alınmaması... Aksine; film, İran'da kapalı gişe oynayıp Uluslararası Tahran Fecr Film Festivali'nde seyirci oylarıyla 'En İyi Film' seçilerek, 'En İyi Senaryo' ödülünü de aldı.
Bilmem anlatabildim mi?"