BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Rusya'nın yardım konvoyu gümrükte denetleniyor

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki siviller için gönderdiği 270 kamyonluk yardım konvoyu gümrükte denetleniyor. Denetimin ardından konvoyun Kızılhaç refakatinde ülkeye girmesi bekleniyor.

Abone ol

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki siviller için gönderdiği 270 kamyonluk yardım konvoyu gümrükte denetleniyor.

Kızılhaç, Ukraynalı gümrük görevlilerinin kamyonların içini aradığı ve taşınan yardım malzemelerinin envanterini incelediğini söyledi.

Kızılhaç'tan yapılan açıklamada, denetimin yarına kadar bitip kamyonların Ukrayna'ya girişinin onaylanabileceğini de belirtti.

Rus televizyon kanalı Rossiya 24, Ukraynalı yetkililerin ve Kızılhaç görevlilerinin kamyonları kontrol ederkenki görüntülerini yayınladı.

Kiev yönetimi Moskova'dan yola çıkan yardım konvoyunun Ukrayna'nın doğusunda orduyla çatışan Rusya yanlısı ayrılıkçılara silah taşıyor olabileceğini belirtiyordu.

Rusya ise bu iddiaları reddederek kamyonlarda sadece gıda yardımı ve sağlık malzemeleri olduğunu belirtiyordu.

Ukrayna yardım konvoyunun ülkeye girişine ancak Kızılhaç denetimi olduğu takdirde izin vereceğini belirtmişti.

Ukrayna'nın doğusunda Luhansk bölgesinde ise orduyla ayrılıkçı militanlar arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Konvoy Kızılhaç'a emanet

Kızılhaç, yardım konvoyunun geçişi sırasında çatışmaların durması yönünde defalarca çağrı yaptı.

Konvoyun gümrük kontrolünün tamamlanmasının ardından Kızılhaç araçlarının refakatinde Donetsk bölgesindeki sivillerin sığındığı yerlere doğru yola çıkması bekleniyor.

2 bin ton yardım malzemesi taşıdığı belirtilen konvoyun Ukrayna'ya girdikten sonra hiç durmadan direkt olarak yük indirme noktasına gitmesi isteniyor. Kiev yönetimi kamyonlarda sadece bir şoförün bulunmasına izin verdi.

Konvyoun denetlendiği gümrük kapısı İzvaryne ayrılıkçı militanların elinde bulunuyor. Ancak militanlar denetleme için Ukraynalı gümrük görevlerinin bölgeye gelmesine izin verdi.

Bölgedeki Kızılhaç yetkilisi Laurent Corbaz, "Çatışmaların sürdüğü Luhansk'ta ve diğer bölgelerde gıda ve sağlık malzemesine acil ihtiyaç var. Birbirinden ayrılan aileleri tekrar birleştirmemiz de gerekiyor" diye konuştu.

Rusya'dan gelen yardımın kimlere nasıl dağıtılacağına Kızılhaç örgütü karar verecek.