BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,66
HABER /  GÜNCEL

Rusya'nın yardım konvoyu gümrükte

Moskova'dan yola çıkan ve doğu Ukrayna'ya yardım götürdüğü belirtilen 270 kamyonluk konvoyun Ukrayna sınırına ulaştığı ve gümrük kontrolünden geçmeye başladığı belirtildi. Donetsk yakınlarında ise yoğun çatışmalar devam ediyor.

Abone ol

Rusya'dan yola çıkan ve doğu Ukrayna'ya yardım götürdüğü iddia edilen 270 kamyonluk konvoyun Ukrayna sınırına ulaştığı ve gümrük kontrolünden geçirildiği belirtildi.

Rus haber ajansı Itar Tass'a bilgi veren Ukraynalı gümrük görevlileri konvoyun ilk kamyonlarının çatışmaların sürdüğü Donetsk yakınlarında gümrük kontrolüne alındığını söyledi.

Ukrayna ordusu Donetsk'in önemli kısmını elinde tutan Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlara karşı şiddetli bir harekât başlatmıştı.

Rusya, yardım konvoyunun çatışma bölgesindeki sivillere gıda ve tıbbi malzeme ulaştırmayı amaçladığını ifade ediyor.

Batılı ülkeler ve Kiev yönetimi ise, Rusya'nın insani yardım adı altında ayrılıkçı militanlara askeri yardım ulaştırmasından endişe ediyor.

Konvoyun gümrük kontrollerinin ardından Ukrayna'nın içlerine doğru ilerlemesi bekleniyor.

Kızılhaç: Çekinceler var

12 Ağustos'ta Moskova'dan yola çıkan konvoy, Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarına kadar ilerlemiş ancak Kamensk-Şaktinski kasabasında beklemeye geçmişti.

Rusya konvoyun 2 bin tonluk yardım malzemesi taşıdığını ifade ediyor.

Kızılhaç'tan gelen açıklamada Ukraynalı ve Rus gümrük görevlerinin konvoyun denetlenmesi konusunda bir uzlaşı sağladığını belirtmişti.

Ancak konvoyun Ukrayna'ya giriş yapacağı gümrük kapısının ayrılıkçı militanların elinde olması belirsizlik yaratıyordu.

Cumartesi günü Kiev yönetimi konvoyun 'yasal bir yardım konvoyu' olduğunu kabul etse de Kızılhaç, güvenlik çekincelerini gerekçe göstererek hâlâ belirsizliklerin olduğunu ifade etti.

Donetsk için mücadele

Nisan ayında Ukrayna'nın doğu bölgeleri Donetsk ve Luhansk Batılı ülkelerce tanınmayan referandumlar düzenlemiş ve bağımsızlık ilan etmişti. Ukrayna ordusu ise ayrılıkçılara karşı kapsamlı bir harekat başlatmıştı.

Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalarda 2 binin üzerinde Ukraynalı'nın öldüğü ve yüz binlerce kişinin de evini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Kiev yönetimi Ukrayna ordusuyla çatışan ayrılıkçı militanlatrın Rusya tarafından silahlandırıldığını iddia etse de Rusya bu iddiaları reddediyor.

Çatışmalar sürüyor

Rusya'nın yardım konvoyu yoluna devam etmeye çalışırken Ukrayna'nın doğusundaki yoğun çatışmalar da sürüyor.

Bölgede stratejik öneme sahip olduğu belirtilen Ilovaisk kasabasında yoğunlaşan çatışmalarda Kiev güçleri de ayrılıkçı militanlar da "bölgenin kontrolü bizde" açıklamasını yaptı.

Donetsk'in güneydoğusunda yer alan 16 bin nüfuslu Ilovaisk önemli tren raylarının kesişme noktası.