BIST 9.547
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,30
HABER /  DÜNYA

Rusya'nın Kırım'daki karı dudak uçuklatıyor

Kırım'la birlikte Rusya'nın Karadeniz'deki kıta sahanlığı arttı. Bölgede petrol ve doğalgaz rezervinin trilyonlarca dolar değerinde olduğu biliniyor.

Abone ol

Yakın zamanda Ukrayna'ya bağlı olan Kırım'ı kendine bağlayan Rusya'nın bu hamleyi neden yaptığı ve ABD'nin de Kırım krizinde Ukrayna'yı neden karıştırdığı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 

Rusya, Kırım'ı hakimiyetine geçirerek yalnızca karadaki değil denizdeki kaynaklara da el koymuş oldu. Batı basınında yer alan haberlerde; Rusya'nın kontrolüne geçen kıta sahanlığındaki kaynakların trilyonlarca dolar olduğunun belirtilmesi ise krizin en başta hangi amaçla çıkarıldığına dair ipucu veriyor.

KİM KAZANÇLI ÇIKACAK SAVAŞI

Ukrayna üzerinden Batı ile Rusya arasında süregelen gerginlik bir alevlenip bir durulurken, taraflar kazanç-kayıp muhasebesine başladı. Kriz boyunca askerî adımlar atmaktan hiç çekinmeyen Rusya, sürekli olarak Batı'ya geri çekilmeyeceği mesajını veriyordu. ABD ve AB de Moskova'ya küresel anlamda ekonomik yaptırımlarla karşılık veriyordu. Batı medyasının; Kırım'la birlikte kaybedilen rezervlerin trilyon dolarlık olduğunu dile getirmesi ise, işin başında ABD ve AB'nin Ukrayna'yı neden karıştırdığını anlatır nitelikte.

BÜYÜK PETROL ŞİRKETLERİ ARAMA YAPTI

2012-2013 yıllarında Karadeniz'de yeni petrol rezervleri bulunduğu haberleri sıkça yazıldı. Shell, Exxon Mobil ve Petrom şirketlerinin Ukrayna açıklarında yaptığı aramalardan olumlu sonuç çıkmadığı dile getirilse de dev şirketler yeni rezervler, özellikle Skifska bölgesi için devletle masaya oturmuştu. 2014 yılına ise Ukrayna krizi ile girildi. Rus yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e karşı başlayan isyan Batı ile Rusya arasında soğuk savaşa dönüştü. ABD ve AB ekonomik yaptırımlarla Moskova'yı sindirmek istedi. Kültürel ve askerî anlamda Kırım'da zaten varlığını hissettiren Rusya, geri adım atmayarak, büyük ekonomik kaybı göze de alarak bölgeye askerlerini sürdü. Yaşanan sürecin ardından, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasıyla Rusya Devlet Başkanı Putin'in rahatladığı ve daha yumuşak başlı açıklamalar yapmaya başladığı görüldü.

REZERVLER ARTIK RUSYA'NIN

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku sözleşmesine göre; ülkeler kıyılarından 200 deniz mili açığa kadar olan bölge üzerinde hak sahibi. Belirli koşullar altında bu rakam artabiliyor. Kırım'ın Rusya'ya geçmesiyle beraber, Karadeniz'de 67 bin kilometrekarelik hakimiyeti olan Rusya bunu 160 bin kilometre kareye çıkarmış oldu. Yeni eklenen 93 bin kilometrekare ise Karadeniz'deki yeni petrol rezervlerinin bulunduğu alan. ABD basınına göre, Kırım'ın kaybedilmesiyle birlikte Rusya'nın hakimiyetine geçen bölgede trilyonlarca dolarlık kaynak bulunuyor.

REZERV 12 TRİLYON

Ukrayna'nın resmî açıklamalarına göre Kırım'ın kıta sahanlığındaki doğal gaz rezervi 12 trilyon metrekübü buluyor.