BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.437,25
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan yolsuzluk ve casusluk olimpiyatı

Rusya, Karadeniz kıyısındaki Soçi’de, 7-23 Şubat’ta yapılacak 22. Kış Olimpiyat Oyunlarına hazır

Abone ol

Rusya, Karadeniz kıyısındaki Soçi’de, 7-23 Şubat’ta yapılacak 22. Kış Olimpiyat Oyunlarına hazır. Bu olimpiyat pek çok açıdan rekorlara imza atacak.

Öncelikle 51 milyar dolara mal oldu ki, bu, 2012 Londra Olimpiyatı’nın maliyetinin yaklaşık 4 katı. Paranın yarısından fazlasının yolsuzluğa gittiği söyleniyor. Tüm iletişimin izlenecek olmasından ötürü de Casusluk Olimpiyatı niteliğinde geçmesi bekleniyor.

Zira Soçi’ye gelecek atletlerden seyircilere dek tüm katılımcıların telefon konuşmaları, internet yazışmaları istihbarat servisi FSB tarafından takibe alınacak. Bir grup Rus gazetecinin derlediği belgeler, bu türden bir elektronik takibin Olimpiyat tarihinin en sistematik ve kapsamlı casusluk uygulaması olacağını gösteriyor.

“NAVALNİ YAKAR”

Habere göre, FSB, Olimpiyat döneminde ‘izlememiş hiçbir iletişim kalmamasının’ hazırlığını yaptı. Telekomünikasyon şirketleri ile hükümet arsındaki ihale ve siparişleri gösteren belgelerden, telefon ve internet casusluğu kapasitesinin güçlendirildiği, FSB’ye sistemlerdeki veri alışverişini serbestçe izleme imkanı sağlandığı anlaşılıyor.

Örneğin e-postalar ve sosyal medya yazışmalarında belirli ‘hassas’ kelime ve cümlelerin izi sürülebilecek. ‘Hassas’ sözler filtrelenecek. Mesela Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı protestoların lideri Aleksey Navalni’nin adını yazan, daha kapsamlı takibe alınacak.

Toronto Üniversitesi profesörü Ron Deibert, Soçi’deki sistemi ABD’nin Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) küresel elektronik takip programı ‘Prizma’ya benzetti. Prizma’yı ifşa eden Edward Snowden, Rusya’ya sığınmımıştı. FSB’den Aleksey Lavrişçchev ise “O düzeyde takip sözkonusu değil. Londra Olimpiyatı’nda daha kapsamlı izleme yapıldı” dedi.