BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,83
HABER /  DÜNYA

Şok doğalgaz iddiası Rusya donduruyor mu?

RUSYA Türk Akımı ve Akkuyu nükleer santral projesini iptal mi ediyor. Reuters'in geçtiği haber ortalığı karıştırdı. Gazprom doğalgaz iddiayla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Abone ol

RUSYA Türkiye'ye doğalgaz vereceği Türk akımı hattını donduruyor mu? Ünlü Reuters ajansı iddiayı duyurdu. Rusya'nın devlet kontrolündeki enerji şirketi Gazprom yorumsuz kaldı.

Reuters, Gazprom'un Rusya savaş uçağının düşürülmesine karşılık olarak Türk Akımı doğalgaz projesindeki çalışmaları dondurabileceğini söylediğini bildirdi. Ajans haberini daha önce projelerle ilgili görüşmelerin durumunu 'yakından bilen bir kaynağa' dayandırdı. Bu kaynağın iddiasına göre Türk Akımı ve Akkuyu ile ilgili görüşmeler askıya alındı ve projeler donduruluyor. 

GAZPROM İDDİAYA NE DİYOR?

Reuters ajansının geçtiği bu iddia Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov'a soruldu. Gazprom sözcüsü "Yorumlamıyoruz" diyerek iddiayı ne doğruladı ne de yalanladı.

RIA Novosti'ye konuşan Rusya Bakanlar Kurulu'ndan bir yetkili ise iddia hakkında "Tüm tedbirler, Rusya Devlet Başkanı'nın talimatında ve hükümet kararnamesinde sıralanmıştır" ifadesini kullandı. 

BAKAN'DAN DOĞALGAZ AÇIKLAMASI

Türk Akımı dondurulacak iddiasıyla ilgili son açıklama da Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev'dan geldi. Rus bakan hükümetin Türkiye'ye yaptırım kararıyla bu projelerin uygulamasını durdurmadığını açıkladı.

Basın mensuplarının görüşmelerin askıya alınmasıyla ilgili sorusuna yanıt veren Ulyukayev, "Hayır, öyle bir sonuç yok. Hükümetler arası komisyonun çalışması başka bir şey, şirketlerin çalışmaları başka bir şey. Bu durumda söz konusu Gazprom ve Rosatom şirketleridir. Onların çalışmaları hiçbir şekilde yaptırımların kapsamına girmiyor" dedi. 

Komisyon çalışmalarının askıya alınmasının, şirketlerin de ilişkileri askıya alması anlamına gelmediğini belirten Rus bakan, "Şirketlerin nasıl çalışacağı, onlara bağlı. Hükümet bu projeleri dondurmadı" diye ekledi.

KREMLİN : TÜRK AKIMI VE AKKUYU İÇİN KARAR HÜKÜMETİN

Kremlin ise Türk Akım konusunda topu hükümete attı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın mensuplarının Akkuyu nükleer santrali ve Türk Akımı doğalgaz boru hattının geleceğiyle ilgili sorusuna, "Bu soruyu en iyisi hükümete yöneltin" yanıtını verdi.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in dün imzaladığı ekonomik tedbir kararnamesine Türk Akımı ve Akkuyu projeleri dahil edilmemişti. Haliyle bu konuda Gazprom'un vereceği karar önemli.

TÜRK AKIMI DONDURULURSA NE OLUR?

Proje hayata geçmezse Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküpü aşan doğalgaz tüketimi için kaynak çeşitliliğine ve yeni işbirliklerine gitmesi, yeni doğalgaz kontratları yapması gerekecek.