BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan Suriye'ye füze darbesi!

Rusya'dan gelen süpriz karar Suriye'yi kara kara düşündürecek. Rusya Suriye'ye S-300 füze satışını durdurduğunu açıkladı.

Abone ol

Rusya sürpriz bir karar alarak Suriye'ye S-300 füze sistemlerinin satışını askıya aldı. Öte yandan Moskova yönetimi, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin de önceden planlanmış bir eylem olarak görülmemesi gerektiğini açıkladı.

S-300 SATIŞLARI ASKIYA ALINDI!

Vedemosti gazetesinin haberine göre, bir yıl içinde Suriye'ye 105 milyon dolar tutarında S-300 ve PMU-2 hava savunma füze sistemlerinin satışının askıya alındığı bildirildi.

Haberde, "yukarıdan gelen bir emirle" Suriye'ye satışın durdurulduğu belirtilirken, Rus basını olayı "Moskova sonunda Suriye konusunda taviz verdi" yorumları yapıldı.

ABD daha önce Rusya'yı Suriye'ye sivillere karşı kullanılacak silahlar satmakla suçlamış ancak Moskova yönetimi satışların hava savunma sistemlerini içerdiğini ve bunların da koruyucu silahlar olarak bilindiğini hatırlatmıştı.

'TAHRİK SÖZ KONUSU DEĞİL'!

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Türk keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesini de değerlendirdi.

Yapılan açıklamada, “Olanların bir tahrik ya da önceden planlanmış eylem olarak algılanmamasının önemli olduğu görüşündeyiz. Ayrıca bu olay etrafında değişik propagandalarla gerilimin tırmandırılmamasını taraflardan bekliyoruz. Böyle bir propagandanın Suriye krizinin bulunduğu nokta dikkate alındığında son derece zararlı olacağını düşünüyoruz. Bölgede ilgili ülkeler dışında üçüncü tarafların olaya müdahale etmesi istenmeyen gelişmelere neden olur” denildi.

Rusya'dan gelen açıklamayı değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kastederek, "Herhalde Suriye mahfilleri ile yaptığı görüşmeden hareketle onların dili ile biraz konuşmuş olsa gerek. Bizim şu andaki bulgularımız elimizdeki belgeler pek de onların iyi niyetli davrandığı kadar bir tablo ortaya koymuyor" dedi.