BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan sert çıkış: Siz aklınızı mı yitirdiniz!

RUSYA ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizine ilişkin son açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan geldi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin suç unsuru taşıyan yöntemlerle Suriye'deki silahlı grupları korumaya çalıştığını iddia etti.

Mariya Zaharova, "Düşürdüğünüz Rus uçağından paraşütle atlayan pilota ateş eden silahlı grupları 'barışçıl muhalif' olarak mı görüyorsunuz? Siz aklınızı mı yitirdiniz?" dedi.

Zaharova'nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Suriye hükümeti muhaliflerle yapılacak görüşmelere göndereceği temsilcilerin listesini belirledi, muhaliflerden ise görüşmelere kimlerin katılacağı belirsiz. 

Lavrov, 3-4 Aralık'ta Belgrad'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dışişleri bakanları toplantısına katılacak. Lavrov, 1-2 Aralık'ta Güney Kıbrıs'ı ziyaret edecek, ülkenin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ile bir araya gelecek.

Suriye'de Rus hava saldırılarının sonucunda sivillerin öldüğüne dair iddiaların hiçbirinin gerçeklikle ilgisi yok.

'TÜRKİYE, SİLAHLI GRUPLARI KORUMAYA ÇALIŞIYOR"

Ankara'nın Suriye'de korumaya çalıştığı kişilerin sivillerle hiçbir ilişkisi yok, bunların hepsi silahlı gruplar. Moskova Ankara'dan, Türkiye'nin Suriye'de militanları desteklediğine ilişkin bilgilerin doğru olmadığını gösterecek resmi bir açıklama bekliyor.  Ya koruduğunuz kişilerin gerçekten ılımlı muhalefet olduğunu kanıtlayın ya da bu kişilerle hiçbir ilişkiniz olmadığını söyleyin. Türkiye, suç unsuru taşıyan yöntemlerle Suriye'deki silahlı grupları korumaya çalışıyor. 

"NATO'NUN TEPKİSİNİ KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ"

NATO'nun, Türkiye'nin Rus uçağını vurması karşısındaki tepkisini kabul edilemez buluyoruz. Anlaşılan NATO, müttefiklik dayanışması altında Türkiye'nin her yasadışı eylemine göz yummaya karar vermiş.

Düşürdüğünüz Rus uçağından paraşütle atlayan pilota ateş eden silahlı grupları 'barışçıl muhalif' olarak mı görüyorsunuz? Siz aklınızı mı yitirdiniz?

"HUKUK KURALLARININ İHLALİDİR"

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, paraşütle atlayan Rus pilota ateş edilmesini 'meşru müdafaa' olarak tanımlaması barbarca bir tavır. ABD'nin pilotumuza ateş edenler ve onun cesedi etrafında 'dans edenlerin' kim olduğunu bildiğine inanıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bu konuda açıklama bekliyoruz. Paraşütle atlayan pilotumuza ateş edilmesi Uluslararası İnsancıl Hukuk kurallarının ihlalidir.

"TERÖRLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Uçağımızın düşürülmesi ardından Suriye'deki operasyonlarımızın zayıflayacağını düşünenler hesaplamalarını doğru yapamadı. Terörle mücadelemiz devam edecek.

Suriye'deki gelişmeleri izleyen Rus gazetecilere ateş açılmasıyla ilgili uluslararası kurumlardan bir tepki bekliyoruz.