BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan Kürtler için Cenevre girişimi!

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Kürtler elbette Birleşmiş Milletler himayesinde yürütülen görüşme sürecine dahil olmalılar” dedi.

Abone ol

Rusya, 9 Mart’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayacak Suriye görüşmelerine Kürtler’in de katılmasından yana.

Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Pozisyonumuz şu; Kürtler elbette Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde yürütülen görüşme sürecine dahil olmalılar” dedi.

Organizasyonla ilgili bütün çalışmaların BM tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Zaharova şunları söyledi:

“Biz BM ile anlaşmalar yapmıyoruz, özel toplantılarda kimlerin davet edileceğine ya da edilmeyeceğine karar vermiyoruz. Bu konuda fikrimizi beyan etmek gibi bir görevimiz var ve bunu ifade ettik; bu diyalog ve uzlaşma süreci Kürtler olmazsa eksik olur ve elbette bu eksiklikten dolayı çok sıkıntı çeker.”

Zaharova, bir soru üzerine de Moskova’nın, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyledi.

Suriye'de bir federal devlet sistemi benimsenmesi hakkında Suriye veya ABD yönetimleriyle görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine Zaharova şu yanıtı verdi:

“Suriye'nin federal bir devlete dönüşüp dönüşmeyeceğine Suriyeliler kendi içlerinde karar verebilir. Bizim için önemli olan Suriye'nin bağımsız ve toprak bütünlüğü korunmuş bir devlet olarak kalmasıdır.”

Suriye'nin federal devlet olması halinde bazı bölgelerin IŞİD'e verilmesi karşısında Moskova’nın tavrının ne olacağı sorulan Zaharova, “Rusya'nın, Suriye topraklarının küçük bir bölümünü bile IŞİD'e vermeye hazır olduğunu düşünmek hakarettir” ifadelerini kullandı.

YPG