BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan ateşkes öncesi ÖSO'ya YPG uyarısı!

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de ateşkes öncesi Türkiye’nin desteklediği ÖSO'ya, Kürtlerle savaşmayı bırakması uyarısında bulundu

Abone ol

Rusya ve ABD ortaklığında hazırlanan ateşkes planının bugün saat 19.00’da başladı. Suriye ordusu, ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları 'saldırmazlık anlaşması' kapsamında ülke genelinde 7 gün sürecek ateşkesi resmen ilan etti.

Ateşkes öncesi Moskova'dan da bir açıklama geldi. Rusya’nın ateşkesi gözlemlemek için insansız hava araçları kullanacağını ifade eden Rusya Genelkurmay Başkanlığı Yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy, “Rusya-ABD anlaşması uyarınca ateşkes, Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarının tamamında, Moskova saatiyle 17.00’de (TSİ 19.00) uygulamaya konacak” dedi.

Rusya’nın ateşkesin uygulanması için hazır olduğunu ve gereken tüm hazırlıkları yaptığını ifade eden Rudskoy, ABD’nin desteklediği tüm muhalif grupların ateşkese uymasının beklendiğini aktardı.

‘TÜRKİYE’NİN DESTEKLEDİĞİ ÖSO, KÜRTLERLE SAVAŞMAYI BIRAKMALI’

Türkiye tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Halep’teki Kürt güçlerle çatışmayı durdurması gerektiğine dikkat çeken Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin desteklediği tüm grupların ateşkese uymasının beklendiğini aktardı.

Rudskoy, “Suriye’nin tamamında çatışmaların sona erdirilmesini öngören Rusya-ABD anlaşması kapsamında Özgür Suriye Ordusu’nun Halep’in kuzeyindeki Kürt güçlerine yönelik saldırı operasyonlarına son vermesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

SURİYE ORDUSU ATEŞKESİN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

Suriye ordusu, ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları 'saldırmazlık anlaşması' kapsamında ülke genelinde 7 gün sürecek ateşkesi resmen ilan etti.

Suriye devlet televizyonunda konuşan ordu sözcüsü, 'silahlı grupların tüm olası ihlâllerine anında karşılık verileceğini' ifade etti.

Suriyeli muhalif gruplar ise henüz ateşkese dair resmi açıklama yapmadı.

IŞİD VE NUSRA KAPSAM DIŞI

IŞİD ve Temmuz ayına dek Nusra Cephesi olarak bilinen gruplar ise saldırmazlık anlaşmasının kapsamı dışında olacak, bu gruplara yönelik operasyonlar devam edecek.

ABD ile Rusya, 15 saatlik toplantının ardından Suriye'de ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmıştı. İki ülke ortak hava saldırıları düzenleme konusunda da mutâbakata varmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da anlaşmayla ilgili olarak "Memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.