BIST 9.530
DOLAR 32,43
EURO 34,74
ALTIN 2.479,26
HABER /  DÜNYA

Rusya yarın sandığa gidiyor

Rusya'da halk yeni devlet başkanını seçmek için yarın sandığa gidiyor, işte ayrıntılar..

Abone ol

Rusya'da halk, 5 adayın yarıştığı devlet başkanlığı seçiminde son sözü söylemek için yarın sandık başına gitmeye hazırlanırken, seçimi Başbakan Vladimir Putin'in ilk turda kazanması bekleniyor.

Rusya'da kamuoyu yoklamaları, Putin'in Pazar günü yapılacak seçimde yüzde 60'lık oy oranıyla ilk turda ipi göğüsleyeceğini gösterirken, Putin'i, yüzde 15'lik oy oranıyla Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov, yüzde 8 ile aşırı milliyetçi lider Vladimir Jirinovski, yüzde 6 ile Rus milyarder işadamı Mihail Prohorov ve yüzde 5 ile Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov'un izlemesi bekleniyor.

Muhalefetin geçen yıl Aralık'ta yapılan parlamento seçimleri nedeniyle çok sert şekilde eleştirdiği ve istifasını istediği Rus Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov, Pazar günü yapılacak seçimi 700 yabancı gözlemcinin izleyeceğini söyledi.

Çurov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) 219 kişinin akreditasyonunun tamamlandığını belirterek, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), 231 gözlemcinin Rusya'ya geldiğini kaydetti.

Rusya'da 109 milyon seçmen için 95 bin sandığın kurulacağı seçim, ülkedeki 10 değişik saat diliminden dolayı toplam 22 saat sürecek.

Analistler, Putin'in ilk turda seçimi rahatlıkla kazanacağını ancak işlerin kendisi için eskisi kadar kolay olmayacağına dikkati çekerek, ''Muhaliflerin ülkedeki gücünü fark eden ve hatta bir ara ilk turda seçimi kazanamayacağı iddia edilen Putin, seçim kampanyası süresince gerek ekonomik vaatleri gerekse karşısındaki adayların yetersizliğinden dolayı oy oranını yüzde 60'ın üzerine yükseltmiş durumda. 100 binleri meydana toplayan muhalefetin bu gücü Putin'in kafasında bundan sonra Demokles'in kılıcı gibi sallanacak'' görüşünü diye getiriyorlar.

Nitekim Putin de Moskova yakınlarındaki ikametgahında batılı gazetecilere verdiği demeçte, muhalefetin sesini duyduğunu ve kendileriyle seçimden sonra diyaloğa geçeceğini belirterek, ülkedeki muhalif eylemlerin hükümetin kendini gözden geçirmesine ve reform paketlerini daha dikkatli ve hızlı bir şekilde yapmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Ancak tüm bunlara karşın hem muhalefet hem de iktidar yanlıları şimdiden 5 Mart hazırlığını başlatmış durumda. Bazı muhalif grupların Moskova'da Ukrayna'dakine benzer şekilde kentin ana bulvarlarından birine çadır kurma talebine Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'den anında ret cevabı geldi.

Sobyanin, Turuncu Devrim'de Kiev'de ana meydana çadır kuran muhalifleri hatırlatarak, ''Moskova'da meydanlara izin vermeyeceğiz'' ifadesini kullandı. Ancak başka bir muhalif grup, Putin'in seçimi kazanacağının kesin olmasından dolayı 5 Mart'ta Puşkin Meydanı'nda 10-30 bin kişi için gösteri için izni aldı.

Öte yandan, Putin yanlıları da zaferlerini kutlamak için izin alırken, Rusya'da iktidar ve muhalefet arasındaki çekişmenin bu tarihten itibaren hız kesmeden devam edeceği belirtiliyor.