BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,94
HABER /  GÜNCEL

Rusya ve Türkiye'yi ABD mi karıştırdı?

Suriyeli uzman Hasan el Huri, Rusya ve Türkiye arasında yaşanan diplomatik ve ticari kriz hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Huri, Rusya ve Türkiye'nin arasının açılmasının nedeni olarak ABD'yi gösterdi.

Abone ol

Suriyeli uzman Hasan el Huri, Rossiya-1 kanalında katıldığı canlı yayın programında ABD'nin Rusya ve Türkiye'yi kafa kafaya getirmek istediğini belirterek, Moskova ve Ankara'yı ittifak kurmaya çağırdı.

Hasan el Huri "Rusya ve Türkiye sadece birer müttefik değil, aynı zamanda stratejik anlamda da müttefik olmalı" dedi.

"TÜRKİYE VE RUSYA'YI KAFA KAFAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYOR"

Hasan el Nuri ayrıca "Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesine kısasla karşılık vermesi gerektiğini düşünüyorsanız, bu yapıldı, hem de ciddi anlamda. Türkler Rus savaş uçağını düşürerek pilotu öldürdüyse, Rusya da Türkiye'nin desteklediği yüzlerce militanı öldürdü. ABD'nin Türkiye ve Rusya'yı kafa kafaya getirmeye çalıştığı apaçık ortada. Washington'un planlarına engel olmak için Rusya ve Türkiye barışmak için görüşmeli ve ittifak kurmalı. Uçağın düşürülmesine kadar iki ülke arasında hiç bir görüş ayrılığı yoktu. Aklıselim düşünmek gerekiyor. Türkiye ile düşmanlık neye yarar?" ifadelerini kullandı.



"BİRİLERİ RUSYA VE İRAN'I DURDURMALI"

Önceki gün, AB gayrı resmi dışişleri bakanları toplantısının ardından bir gazetecinin AB'ye Suriye meselesindeki çağrısının ne olacağını sorması üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Birileri, Suriye'deki rejimi açıkça destekleyen Rusya ve İran'ın durdurmalı." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Suriye'de ablukaların kaldırılması ve ateşkes ilan edilmesi ile siyasi geçiş süreci için anlamlı müzakerelerin başlatılması gerektiğini vurguladı.

"AÇIK KAPI POLİTİKASI DEVAM EDİYOR"

Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen Suriyelilerle ilgili de açıklama yapan Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de rejimin saldırılarından ve Rusların hava bombardımanından kaçanlar için açık kapı politikasını sürdürdüklerini vurguladı.

ONLARI YANLIZ BIRAKAMAYIZ

Mevlüt Çavuşoğlu, "Onlardan 5 binini aldık. 50-55 bin kadarı da yolda. Onları yalnız bırakamayız. Çünkü hava saldırıları devam ediyor. İranlı Şii milislerin desteklediği rejim güçleri de bu sivillere saldırıyor." dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY'DEN OLAY RUSYA İDDİASI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ve Esed rejimini uyardı. Kerry, her iki ülkenin sivilleri bombalamayı derhal durdurması gerektiğini söylerken, yaralıları kurturmaya çalışanların da öldürüldüğünü söyledi.

John Kerry, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Dışişleri Bakanlığında düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Rusya'nın sivil ayrımı yapmadan kör bomba kullanarak hedef gözetmeden bombalama yaptığını söyleyen Kerry, bu saldırılarda çok sayıda kadın ve çocuğun da aralarında bulunduğu sivillerin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

''DÖNÜP YARALILARI KURTARANLARI ÖLDÜRÜYORLAR''

Hastanelerin ve sivillerin konakladığı yerlerin vurulduğunu dile getiren Kerry, "Bazı durumlarda bir yer bombalandıktan sonra işçiler yaralıları kurtarmak için olay yerine geldiğinde uçaklar geri dönüp yaralıları kurtaranları da öldürüyorlar. Bu son bulmalı" ifadelerini kullandı.

Kimsenin bu durumu yeterince sorgulamadığını kaydeden Kerry, bu durumun "masadan uzak durarak veya meseleye dahil olmayarak'' çözülemeyeceğini belirtti.