BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.438,07
HABER /  DÜNYA

Rusya ve Çin ABD'yi huylandıracak

Rusya ve Çin, Sarı Deniz'de ilk kez ortak tatbikat yaptı. Rus lider Putin Pekin ziyaretinde komşu ülkeye sıcak mesajlar verdi.

Abone ol

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çin ile müşterek tatbikatlar dahil olmak üzere askeri işbirliğini yoğunlaştıracaklarını açıkladı.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'ne katılmak üzere Pekin'de bulunan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping ile yaptığı görüşmede, Sarı Deniz'de ilk kez icra edilen ortak deniz tatbikatını hatırlatarak, bu tür tatbikatların
süreceğini açıkladı. Bu hususta Çinli mevkidaşı Hu Jintao ile fikir birliğine vardıklarını belirten Putin, Asya-Pasifik bölgesinde güvenliği güçlendirecek müşterek girişimlere büyük önem atfettiklerini kaydetti.

Soğuk Savaş döneminde birbirlerine karşı büyük güvensizlik besleyen Rusya ve Çin, son dönemde ekonomi ve diplomasinin yanı sıra, askeri alandaki ilişkilerini de geliştiriyor.

ABD DONANMASI PASİFİK'E KAYIYOR

Uzmanlar, ABD'nin uygulamaya koyduğu yeni stratejinin askeri alanda Rus-Çin yakınlaşmasına yol açabileceğine işaret ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Leon Panetta, Singapur'da geçen hafta yaptığı konuşmada, Atlantik-Pasifik ağırlığında değişime giderek, donanma ağırlığını Pasifik'e kaydıracaklarını ve savaş gemilerinin yüzde 50'den fazlasının Asya-Pasifik bölgesinde
konuşlandırılacağını söylemişti.

Amerikan donanmasının emrinde bulunan 11 uçak gemisinin 6'sı Pasifik'te görev yapıyor. Atlantik ve Pasifik'teki yaklaşık 560 savaş gemisi, iki bölge arasında eşit oranda dağılmış durumda bulunuyor. ABD'nin yeni stratejisi çerçevesinde, 2020'ye kadar Pasifik'te konuşlu
savaş gemisi sayısının 300 aşması bekleniyor.