BIST 9.790
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20
HABER /  GÜNCEL

Rusya: Ukrayna Cenevre Anlaşması'na uymuyor

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev yönetimini anlaşmanın hükümlerini ihlal etmekle suçladı. Rus bakan, yasadışı askeri grupların silahsızlandırılması konusunda adım atılmadığını söyledi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’yı Cenevre Anlaşması'na uymamakla suçladı. Lavrov Kiev yönetiminin yasadışı askeri grupların silahsızlandırılması konusunda adım atmadığını söyledi.

Doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrol noktasına düzenlenen saldırıyı değerlendiren Lavrov, “Kiev anlaşmayı ihlal ediyor. Kararları radikal kesimler veriyor” dedi.

Pazar günü Sloviansk şehrinde düzenlenen saldırıda en az üç kişi ölmüştü. Rusya saldırıdan aşırı milliyetçi Ukraynalı grup Sağ Sektör’ü sorumlu tutmuştu.

Lavrov, Sağ Sektör’ün silahsızlandırılmayan grupların başında geldiğine dikkat çekti.

'Rusya'nın tutumu endişe verici'

BBC’ye konuşan Ukrayna Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Viktoriya Siumar ise saldırının sorumluları hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu söyledi. Siumar, saldırıyla ilgili olarak Rusya’nın şimdiden kendi sonuçlarına ulaşmasını ise "endişe verici" olarak niteledi.

ABD, Rusya, AB ve Ukrayna, 17 Nisan’da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen dörtlü zirvede bir araya gelmiş ve Ukrayna’daki yasadışı askeri grupların silahsızlandırılmaları konusunda anlaşmıştı. varılmıştı.

Anlaşma tehlikede

Sloviansk'taki saldırının ardından ise Doğu Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçılar Moskova’dan, güvenliği sağlamak üzere bölgeye barış gücü askerleri göndermesini talep etmişti.

Rusya Ukrayna'yı, Rus kökenli Ukrayna vatandaşlarını koruma konusunda gerekli tedbirleri almamakla suçluyor.

Pazartesi günü Moskova’da Başkan Vladimir Putin tarafından onaylanan bir yasayla ise Rusya dışında yaşayan ve Rusça konuşan halkların Rus vatandaşlığı alması kolaylaştırıldı.