BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.496,86
HABER /  DÜNYA

Rusya Türkiye'nin teklifini reddetti

RUSYA'nın devlet kontrolündeki doğalgaz şirketi Gazprom CEO'su, Türkiye'ye Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz göndermeyi kabul etmediklerini söyledi.

Abone ol

RUSYA, Türkiye'nin ek doğalgaz talebini reddetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya gezisi seyahati sırasında gerekmesi halinde Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının farklı yerlerden temin edilebileceğini söylemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl aralık ayındaki Türkiye ziyaretinde Mavi Akım projesinden 3 milyar metreküp ilave gaz gönderilmesi konusunda anlaşıldığını açıklamıştı. Rus tarafı şimdi bu artırımın 2 milyar metreküpünün Türk Akımı üzerinden yapılacağını ifade etti. Türk Akımı'nın inşası henüz başlamadı.

Rusya Gazprom CEO'su Alexei Miller, Türkiye'nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz isteğinin reddedildiğini söyledi. Türkiye ile Rusya yaklaşık iki yıl önce bu konuda mutabakat sağlamıştı. Fakat Miller en az 2 milyar metreküp gazın, planlanan Türk Akımı boru hattından gönderilebileceğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Japonya seyahati sırasında uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'ni Ruslar yapmazsa başkasının yapabileceğini ve gerekmesi halinde Türkiye'nin doğalgazı çok farklı yerlerden temin edebileceğini söyledi.

ERDOĞAN: BAŞKASI GELİR YAPAR

Rusya ile Türkiye'nin önemli ticari ortak olduğu ve yaşananların doğalgaz ve nükleer santral gibi projeleri nasıl etkileyeceği sorusuna Erdoğan, "Bunlar aynı zamanda Rusya'nın da düşünmesi gereken meseleler. Mersin Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten" dedi ve şöyle devam etti:

"Biz Rusya'nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek, Rusya için ciddi kayıp olur. Türkiye gerektiğinde doğalgazı çok farklı yerlerden temin edebilir."

RUSLAR TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER SANTRALİNİ YAPACAK

Rusya 20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu'ya yapacak. Rusya aynı zamanda Türkiye'nin en büyük gaz tedarikçisi.

Reuters haber ajansına konuşan bir enerji yetkilisi, Rusya'nın devre dışı kalması halinde Türkiye'nin mevcut boru hattı kapasitesinin ortaya çıkacak açığı kapatabilecek durumda olmadığını belirtti.

"TÜRKİYE KISA VE ORTA VADEDE RUSYA'YA BAĞIMLI DURUMDA"

Özel sektörden bir doğalgaz şirketinin üst düzey yetkilisi de "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları doğalgaz açısından hiç gerçekçi değil. Türkiye kısa ve orta vadede Rusya'ya bağımlı durumda" dedi ve ekledi:

"Batıdan Trakya'ya gaz girişi olmaması demek, Türkiye için çok büyük bir problem. Oradan gelen gaz bütün Trakya, Marmara ve İstanbul'u besliyor. Orada o miktarda bir gaz getirecek başka bir boru hattı ya da sistemi yok. Mavi Akım'dan Türkiye'ye gaz gelmemesi demek bütün Karadeniz'i boşa düşürür, hidrolik açıdan sorun yaratır. Kış döneminde bunun telafi edilmesi mümkün değil."